Advarer mot vaksine-svindel

Vaksinering mot covid19 er gratis. Det skal heller ikke betales noen form for egenandel. Det advares nå mot forsøk på vaksine-svindel.

Vaksinering mot covid19 er gratis. Det skal heller ikke betales noen form for egenandel. Det advares nå mot forsøk på vaksine-svindel.

Vaksineteamet i Lyngdal sender ut en påminnelse om at vaksineringen mot covid19 er gratis for alle. Det er heller ingen egenandeler knyttet til vaksineprogrammet. Og det er heller ikke mulig å betale seg fram i vaksine-køen.

Fra andre steder i landet er det rapportert om forsøk på denne typen svindel. Det er meldt om svindelforsøk via telefonoppringninger, tekstmeldinger, eposter, meldinger via sosiale medier mv.

Svindlernes metoder

Mange av svindlerne vil som nevnt over trolig tilby tidlig vaksinasjon mot forhåndsbetaling, kanskje forklart med at pasienten selv må dekke en «egenandel». Det er meldt om tilfeller der innbyggere har fått telefonoppringning tilsynelatende fra et privat medisinsk senter eller en kommune, med tilbud om snarlig vaksinasjon, mot forhåndsbetaling.

Man må også regne med svindelforsøk som har til hensikt å lure inn skadevare på privat eller arbeidsgivers datautstyr, for eksempel løsepengevirus.

Det kan også dreie seg om mer «tradisjonelle» metoder som å tilegne seg bankkontonumre, kredittkortnumre, personalia, helseopplysninger mv. Slike opplysninger kan brukes i svindel eller for senere utpressing av offeret.

DSC_5582 Ronny Bjørnevåg.png
Ronny Bjørnevåg.

– Vi ser det er noen utfordringer knyttet til budskapet om at «du vil bli kontaktet når det er din tur for vaksine». Et slikt budskap mangler blant annet presisjon om hvem som faktisk tar kontakt. Men det viktigste budskapet her er at vaksinasjon er gratis, og ved seriøse henvendelser vil det aldri være snakk om betaling, om å gi fra seg konto- eller kredittkort-opplysninger og lignende, sier vaksine-koordinator i Lyngdal, Ronny Bjørnevåg.

– Og det er altså heller ikke mulig å betale for å få vaksinen tidligere. Det er den nasjonale prioriteringsrekkefølgen som gjelder, sier Bjørnevåg.

Bruker ikke sosiale medier

Bjørnevåg minner også om at Lyngdal kommune tar kontakt via telefon, enten i form av SMS eller oppringing, når avtaler om vaksinasjon skal gjøres. – Epost og sosiale medier benyttes ikke som kontaktkanaler, sier han.

Ifølge Bjørnevåg har i tillegg Europol gått ut med varsel knyttet til faren for falske vaksiner.

– Vi har ikke hørt om forsøk på slik svindel her i Lyngdal, men minner om at all bruk av godkjent koronavaksine i Norge skjer via kommuner og helseforetak, og ingen andre, sier han.

Vaksinestatus i Lyngdal

Mer informasjon om det pågående vaksineringsarbeidet finner du via lenken under.

Vaksineringsarbeidet mot covid19

Sist endret: 06.06.2023