«Er du syk, hold deg hjemme!»

Oppfordringen fra helseministeren er klar: Er du syk, så hold deg hjemme! Og dropp håndhilsingen.

En innbyggerundersøkelse gjennomført av Helsedirektoratet viser at kun 57 prosent av de spurte følger anmodningen om å holde seg hjemme dersom de opplever symptomer på luftveisinfeksjon. Sagt på annen måte er det over 40 prosent som fortsatt går på jobb, skole, trening eller deltar i sosiale aktiviteter, selv om de er syke. Resultatet i undersøkelsen, som ble utført i uke 43, presenteres på landsdelsnivå.

Innbyggerundersøkelsen forteller også følgende:

• Over 80 prosent av de spurte mener det er viktig å teste seg ved symptomer.
  • 83 prosent følger helsemyndighetenes råd.
  • 87 prosent tror på smittevern og vaksiner.
  • 79 prosent opplever å ha det bra i hverdagen under pandemien.
  • 81 prosent føler seg trygge.

Hele innbyggerundersøkelsen kan du laste ned via lenken under.

Svarene i undersøkelsen er ikke brukket ned på kommunenivå, men presentert på landsdelsnivå.

Befolkningsundersøkelse uke 43-21

Hold deg hjemme!

regjeringens pressekonferanse fredag 19. november om koronosituasjonen hadde helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol en klar og utvetydig oppfordring til personer som «bare må» innom jobben en tur, eller som «bare må» en tur på skolen eller trening, selv om de er syke.

– Du «bare må» holde deg hjemme, sa Kjerkol.

Hun anmodet også om å droppe håndhilsingen, som mange har begynt med igjen, og heller fortsette med alternative og smittefrie måter å hilse på. Såsom albue mot albue, hånden på hjertet og lignende.

Skjermdump pressekonferanse regjeringen 191121.png
Skjermdump fra regjeringens pressekonferanse fredag 19. november 2021.

Lokal bruk av koronapass

På pressekonferansen ble det også orientert om at det i løpet av fredag 19. november vedtas en forskrift som hjemler lokal bruk av koronasertifikat. Å innføre dette er opp til den enkelte kommune å avgjøre. Barn og unge under 16 år trenger ikke koronasertifikat.

Gjeldende fra fredag 26. november innføres det også krav om registrering ved innreise til Norge, også for norske statsborgere. Slik innreiseregistrering gjøres via nettstedet entrynorway.no

Det gjelder alle som ikke kan dokumentere med godkjent koronasertifikat at de er fullvaksinert, eller at de har gjennomgått covid19-sykdom i løpet av de siste seks månedene.

– Dette gjelder uansett hvilket land man reiser fra, presiserte justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (bildet) på pressekonferansen.

Skjermdump pressekonferanse regjeringen justisminister 191121.png

Via lenken under kan du lese mer om endringene i innreisetiltakene.

Ved innreise til Norge

Kommuneoverlege i Lyngdal kommune, Henriette Pettersen, informerer om at testing til koronasertifikat er gratis, mens såkalt «fit to fly»-helseattest koster 250 kr for barn og 500 kr for voksen.

Sist endret: 19.11.2021