Gjennomførte massiv testing

Det ble søndag 16. november gjennomført en massiv testing ved luftveisklinikken i Lyngdal. Hele 680 personer da undersøkt.
Det ble søndag 16. november gjennomført en massiv testing ved luftveisklinikken i Lyngdal. Hele 680 personer da undersøkt.

Dette var en såkalt «screening» av skoleklasser og barnehager for å se hvorvidt smitten kan ha spredt seg i lokalbefolkningen.

Det ble i utgangspunktet planlagt for å ta imot 300. Men ytterligere 380 personer dukket opp som følge av at flere skoleklasser og kohorter ble berørt enn det man først antok.

Som en konsekvens av dette måtte noen vente opp mot 3-4 timer på å bli testet.

Problematisk regnvær

Regnværet søndag forårsaket også problemer, da skriften på noen av prøveetikettene ble vasket bort. Personer som i løpet av uken ikke får inn sine prøvesvar må derfor henvende seg til luftveisklinikken for ny test.

Det påminnes da om at det kun tas personlig kontakt ved påvist smitte, eller andre særtilfeller, som ved oppsporing av smitte.

Man finner selv sine prøvesvar på www.helsenorge.no

Men når så mange tester skal analyseres vil det trolig gå flere dager enn normalt før testsvarene på skoleklassene og barnehagebarna foreligger.

Teststrategi

«For vår del var dette en teststrategi for å se hvor stor andel av smitten som eventuelt har spredt seg ut i befolkningen utover det i utgangspunktet rammede miljøet», opplyser kommuneoverlege Henriette Pettersen.

Samtlige personer tilhørende det utenlandske miljøet i Lyngdal som deltok på de religiøse samlingene som ble episenter for dette omfattende smitteutbruddet, og husstandsmedlemmene deres, anses som smittet og er satt i isolasjon. Men det jobbes fortsatt med å få inn fullstendige lister over de som har vært til stede på samlingene, som blant annet inkluderer en dåpsseremoni. Og disse personenes bevegelsesmønster.

Når smittesporingsteamet har fått nødvendig oversikt vil det gjennomføres testing av flere fra disse samlingene, for å få kartlagt det reelle smittebildet.

Smittestatus

Det er siden søndag 16. november påvist ett nytt positivt tilfelle i Lyngdal. Også det tilknyttet samme etniske miljøet. Totalt har nå 58 personer fra denne menigheten testet positivt. Av disse er 37 bosatt i Lyngdal.

Samleside om korona

Smitten øker - skoler og barnehager berørt

Sist endret: 16.11.2020