Klarer du deg?

Har du alt du trenger for å klare deg selv i minst tre døgn hvis vann og strøm plutselig blir borte?

Mandag 1. november innledes en landsdekkende kampanjeuke om egenberedskap, initiert av DSB (Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap), og der både innbyggere, kommuner og næringsliv oppfordres til å ha ekstra fokus på beredskap og krisehåndtering. Målet er å øke folks kunnskap og bevissthet om egenberedskap, slik at flere gjør fornuftige forberedelser for å kunne håndtere en unormal hverdag.

Ofte er det ikke så mye som skal til for at du, og dine nærmeste, blir litt bedre forberedt på bortfall av kritisk infrastruktur, som for eksempel strøm, vann og mobilnett.

Egenberedskap person med beredskapslager - redusert.jpg
Å sikre seg med et lite lager av nødvendige varer er god egenberedskap. Illustrasjonsfoto DSB

DSB anbefaler at alle husstander i Norge tar noen enkle grep for å bedre sin egenberedskap. Gode råd om dette finner du på sikkerhverdag.no.

Blant det som listes opp er å sørge for å ha et beredskapslager av mat og drikke for å klare seg hjemme i minst tre døgn. Det anbefales blant annet å lagre 9 liter vann per person.

Eksempel på beredskapslager
  • 9 liter vann per person (les også: Slik lagrer du vann)
  • to pakker knekkebrød per person
  • en pakke havregryn per person
  • tre bokser middagshermetikk eller tre poser tørrmat per person
  • tre bokser med pålegg med lang holdbarhet per person
  • noen poser tørket frukt eller nøtter, kjeks og sjokolade
  • medisiner du er avhengig av
  • ved-, gass eller parafinovn til oppvarming
  • grill eller kokeapparat som går på gass
  • stearinlys, lommelykt med batterier eller parafinlampe
  • fyrstikker eller lighter
  • varme klær, pledd og sovepose
  • førstehjelpspakke
  • batteridrevet DAB-radio
  • batterier, ladet batteribank og mobillader til bilen
  • våtservietter og desinfeksjonsmiddel
  • tørke-/toalettpapir
  • litt kontanter
  • ekstra drivstoff og ved/gass/parafin/rødsprit til oppvarming og matlaging
  • jodtabletter ved atomhendelser

Du er en del av Norges beredskap

Selv om vi lever i et trygt land, kan uønskede hendelser oppstå også hos oss. Det har vi flere eksempler på. Og de kan skje brått.

Hvis vi rammes av en stor hendelse eller krise, er det mange som trenger hjelp. Ved å være forberedt bidrar du til at de som trenger det mest, får hjelp først i en eventuell krisesituasjon. På den måten er du en del av Norges beredskap.

Om krisen blir langvarig har du med gode forberedelser kjøpt deg tid og rom til å planlegge videre.

Det er flere forhold som gjør at det kommer egenberedskapsråd til befolkningen nå. Mer ekstremvær er blant de viktigste årsakene. Ekstremvær kan føre til bortfall av både vann, strøm og mobilnett.

I tillegg er vi som bor i Norge – som er blant verdens tryggeste og mest stabile land – vant til at det meste stort sett fungerer som det skal. Men det er veldig mange tjenester og funksjoner vi er avhengig av for at vårt daglige liv skal gå rundt uten store problemer. Det er faktisk i seg selv en sårbarhet.

Nyttige lenker og materiell

Via lenkene under kan du lese mer om egenberedskapsuka 2021 og om beredskap i Lyngdal kommune. Her finner du blant annet også lenker videre til viktig informasjon fra leverandører av strøm og tele, til flom- og skredvarsling, den nasjonale kriseportalen og informasjon om hvordan du laster ned nødplakat til hus og hytte. I tillegg er det lenke til en brosjyre som kan lastes ned som PDF, og skrives ut. Den inneholder tips til hva et beredskapslager bør inneholde, hvordan du best oppbevarer vann, viktige telefonnummer og andre ting du bør ha tenkt gjennom, på forhånd. For som det står i denne brosjyren; god beredskap handler ikke bare om hva du har i skapet, men også hva du har i hodet.

Brosjyre om egenberedskap

Egenberedskapsuka 2021

Råd om egenberedskap

Sjekk din egenberedskap