Løft blikket og smil til noen

Mandag 10. oktober ble verdensdagen for psykisk helse markert flere steder i Lyngdal. Tema for 2022 handler om å løfte blikket.

Mandag 10. oktober ble verdensdagen for psykisk helse markert flere steder i Lyngdal. Tema for 2022 handler om å løfte blikket.

Den 10. oktober markeres Verdensdagen for psykisk helse i over 150 land. I 2022 er det 30 år siden denne datoen ble opprettet som en internasjonal FN-dag for å fremme bevissthet om psykisk helse over hele verden, og for å skape oppmerksomhet om globale samfunnsutfordringer innen psykisk helse.

I Norge er Verdensdagen en nasjonal befolkningskampanje om psykisk folkehelse, og blir hvert år mellom uke 39 og 42 markert av kommuner, skoler, arbeidsplasser, organisasjoner og enkeltpersoner. Mental Helse har siden 1992 koordinert kampanjen, på oppdrag fra Helsedirektoratet.

– Psykiske helseplager er en av de viktigste grunnene til utenforskap. I vår kommune har vi en betydelig andel av befolkningen i alle aldre som opplever psykiske plager. I tillegg er det en høy andel barn og unge som er mye plaget med psykiske helsevansker. Dette inkluderer for eksempel søvnproblemer, det å føle stress og press, føle seg mye bekymret, føle seg ulykkelig, trist eller deprimert og å føle på ensomhet. På barneskolene ser vi tegn til en bekymringsverdig økning i andelen som opplever å bli mobbet, der over 1 av 10 opplever å bli mobbet hver 14. dag eller oftere, og et tilsvarende antall barn og unge mangler gode vennskap, sier folkehelserådgiver i Lyngdal kommune, Kristine Engebretsen Illøkken (bildet).

Kristine Engebretsen Illøkken folkehelsekoordinatorIMG_0723.jpg

– Etter to år med pandemi og krisemodus, ser det ut som vi fortsatt går en usikker og utfordrende tid i møte. Det trenger vi ikke å gjøre alene, poengterer Engebretsen Illøkken.

Lyngdal kommune markerte dagen med lavterskel informasjonsstand på sentrale steder i kommunen. Både i miljøgata og på Konsmo var fagpersoner fra psykisk helseteam og Frisklivssentralen tilgjengelig for samtale, informasjon og veiledning.

I tillegg til stands var det også aktiviteter i flere barnehager, og i regi av barne- og ungdomsskolene.

Fem om dagen

Her er fem gode tips for økt hverdagsglede:

 1. Vær oppmerksom
  Vær tilstede i øyeblikket, være nysgjerrig, legg merke til følelser, tanker og omgivelsene dine
 2. Vær aktiv
  Beveg kroppen, finn en aktivitet du har glede av, litt er bedre enn ingenting
 3. Fortsett å lære
  Prøv noe nytt, ta opp en hobby eller interesse, med deg på kurs
 4. Knytt bånd
  Hold kontakt og ta vare på mennesker rundt deg, engasjer deg i lokalmiljøet
 5. Gi
  Bidra, gjør noe for en venn, hjelp en fremmed med noe. Gi også til deg selv – ta vare på deg selv og dine behov.

Løft blikket og se denne videoen

Vi trenger hverandre

Psykisk helse skjermdump fra infofilm 2022.jpg

Har du negative tanker?

Tips mot negative tanker

Verdensdag psykisk helse-logo.png

Sist endret: 06.06.2023