Løft blikket og smil til noen

Mandag 10. oktober markeres verdensdagen for psykisk helse. Tema for 2022 handler om å løfte blikket.

Den 10. oktober markeres Verdensdagen for psykisk helse i over 150 land. I 2022 er det 30 år siden denne datoen ble opprettet som en internasjonal FN-dag for å fremme bevissthet om psykisk helse over hele verden, og for å skape oppmerksomhet om globale samfunnsutfordringer innen psykisk helse.

I Norge er Verdensdagen en nasjonal befolkningskampanje om psykisk folkehelse, og blir markert av kommuner, skoler, arbeidsplasser, organisasjoner og enkeltpersoner fra hele landet mellom uke 39-42 hvert år. Mental Helse har siden 1992 koordinert kampanjen, på oppdrag fra Helsedirektoratet.

Lyngdal kommune markerer dagen med informasjonsstand på sentrale steder i kommunen. Fagpersoner fra kommunens psykiske helse-team kan du denne dagen treffe både i miljøgata, på Kvås og i Konsmo.

(Hvis dette blir aktuelt, så må vi informere om noen ca klokkeslett her)

– Dette blir veldig lavterskel. Vi ønsker å være tilgjengelig for samtale, informasjon og veiledning, sier folkehelserådgiver i Lyngdal kommune, Kristine Engebretsen Illøkken (bildet).

Kristine Engebretsen Illøkken folkehelsekoordinatorIMG_0723.jpg
Kristine Engebretsen Illøkken

Hun oppfordrer samtidig alle i kommunen, både offentlige og private virksomheter, og folk flest, om å følge oppfordringen som ligger i temaet for årets markering. Nemlig å løfte blikket. Det er beste måten å se hverandre på. Fellesskap er beste middel mot utenforskap.

– Etter to år med pandemi og krisemodus, ser det ut som vi fortsatt går en usikker og utfordrende tid i møte. Det trenger vi ikke å gjøre alene, poengterer Engebretsen Illøkken.

I tillegg til den ambulerende standen, er det den 10. oktober også planlagt aktiviteter i regi av begge ungdomsskolene i Lyngdal. Markeringen i Lyngdal nord blir i ballhallen, og er felles med Hægebostad kommune, ettersom ungdomsskolen på Byremo er interkommunal.

Løft blikket og se denne videoen

Vi trenger hverandre

Psykisk helse skjermdump fra infofilm 2022.jpg