Normal hverdag med økt beredskap

Regjeringen har besluttet at Norge går over til en normal hverdag med økt beredskap, gjeldende fra lørdag 25. september klokken 16.00.
Regjeringen har besluttet at Norge går over til en normal hverdag med økt beredskap, gjeldende fra lørdag 25. september klokken 16.00.

Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet (FHI) har anbefalt å gå over til en normal hverdag med økt beredskap i månedsskiftet september/oktober. Etter å ha fulgt tett med på utviklingen siste tiden har regjeringen besluttet å gå over til en normal hverdag med økt beredskap, gjeldende fra kl. 16 lørdag 25. september 2021.

Kortversjonen er: Nå kan vi leve som normalt.

– Selv om hverdagen nå blir som normal for de fleste, er ikke pandemien over. Folk vil fremdeles bli syke og derfor er det viktig at alle vaksinerer seg. I tillegg vil samfunnet ha økt beredskap og raskt kunne iverksette tiltak hvis situasjonen tilsier det. Kommunene vil fortsatt ha en viktig rolle i å reagere hvis utbrudd fører til at kapasiteten i helsetjenesten utfordres, understrekes det fra regjeringen.

En hverdag med beredskap innebærer at meteren og andre smitteverntiltak kan bli gjeninnført. Det kan fortsatt dukke opp nye virusvarianter og komme nye smittebølger.

Disse reglene og rådene gjelder i en normal hverdag med økt beredskap

Når vi går over til en normal hverdag, fjernes alle restriksjoner innenlands, med unntak av kravet om å gå i isolasjon hvis du er syk med covid-19.

Dette gjelder fra og med lørdag 25. september kl. 16.

  • Meteren gjelder da ikke lenger. Vi kan være sammen igjen på samme måte som tidligere.
  • Reglene om antall deltagere på arrangementer oppheves.
  • Det er slutt på krav om bordservering og innslippsstopp.

Mer utfyllende og detaljert informasjon finner du via lenken under.

Nasjonale råd og regler som gjelder i normal hverdag med økt beredskap

Ved symptomer

Dersom du får symptomer på luftveisinfeksjon, bør du fremdeles teste deg. Det gjelder også for fullvaksinerte personer.

Hvis du blir smittet med korona, må du isolere deg for å unngå å smitte andre. Dette er ikke en anbefaling, men en regel.

Det anbefales at uvaksinerte som bor sammen med en som er blitt smittet, tester seg eller går i karantene. Det gjelder uavhengig av om man får symptomer eller ikke. Andre uvaksinerte nærkontakter trenger ikke å gå i karantene, men bør ta en test.

I tillegg er det smart å fortsette de gode vanene man har tilegnet seg. Å vaske hendene ofte, hoste i et lommetørkle eller i albuekroken og holde seg hjemme hvis man er syk.

Ulike virksomheter anmodes også om fortsatt å ha sprit tilgjengelig for kunder og besøkende, for å opprettholde gode smitteverntiltak.

Sist endret: 24.09.2021