Informasjon om vaksinering

Personer i risikogrupper priroriteres når influensa-vaksineringen gjennomføres.

Disse gruppene prioriteres

Smittevernlegen i Lyngdal kommune, Ehsan Rajabian, har bestemt følgende om gjennomføringen av høstens massevaksinering mot influensa.

1. Folkehelseinstituttets liste over risikogrupper for influensa brukes som prioritering. Det vil si:

• Alle over 65 år.
  • Barn og voksne med hjerte- og lungelidelser, og med økt risiko for alvorlig sykdom, diabetes, leversvikt, nyresvikt, svært alvorlig fedme, nevrologisk sykdom og svekket immunforsvar bekreftet av helsevesenet. Da vil også pårørende bli vaksinert.
  • Gravide etter 12. svangerskapsuke, også kalt 2. og 3. trimester. Første trimester omfatter de første 12 ukene av svangerskapet. Andre trimester varer fra 13. uke til utgangen av 28. uke, mens tredje trimester er den resterende perioden av svangerskapet, fra 29. til 40. uke.
  • Gravide i 1. trimester med annen tilleggsrisiko skal også få tilbud om influensavaksine.

I tillegg anbefales influensavaksine til:

• Helsepersonell som har pasientkontakt.
  • Svinerøktere og andre som har regelmessig kontakt med levende griser.

Bakgrunnen for at personer i risikogrupper prioriteres er at det kan bli knapphet på influensvaksine denne høsten. Derfor anmodes friske unge mennesker om å avstå fra vaksinering.

Sånn bestiller du vaksinering

Personer i risikogrupper som ønsker influensavaksine skal sende SMS til Lyngdal legesenter for registrering. Det er ingen drop in.

• Send SMS til telefonnummer 2097, og start meldingen med ordet LYNGDAL. Eksempel: «LYNGDAL Jeg er i risikogruppen og ønsker influensavaksine. Hilsen (navn og fødselsdato)».
  • De som ikke har mulighet til å sende SMS kan ringe Lyngdal legesenter på tlf. 38 34 04 40. Vi oppfordrer likevel alle som har muligheten til det om å sende SMS. Dette for å begrense pågangen på telefonen til legesenteret, som i utgangspunktet har svært stor trafikk knyttet til den ordinære driften.
  • Legesenteret vurderer SMS-ene opp mot kriteriene for risikogrupper. De som er aktuelle får SMS tilbake med en timeavtale. Det blir altså ingen drop-in for vaksinering i år. På grunn av smittevernkrav er heller ikke Lyngdal legesenter sine lokaler aktuelle for vaksinering.

Sånn gjennomføres vaksineringen

• STED: Lyngdalshallen. Vi ber om at alle kjører inn fra E 39. Dette for å unngå kø og øke trafikksikkerheten.
  • TIDSPUNKT: Uke 43, fra tirsdag 20. oktober til torsdag 22. oktober, kl 16.00-20.00.
  • KOSTNAD: Gratis for de som har frikort, og 50 kroner for de som ikke har frikort. De som må betale vil få en gebyrfri giro pr SMS dagen etterpå (gebyrfri i 24 timer).

Møt opp 5 minutter før timeavtale og parker utenfor hallen. Parkeringsvakter hjelper til med å vise veien videre.

Lyngdal kommune har inngått avtale med Lyngdal Røde Kors, som vil bistå i vaksineringen.

Årets vaksinering vil samtidig bli brukt som øvelse for å trimme organisasjonen til en eventuell massevaksinering mot COVID-19. En slik vaksine kan komme i løpet av 2021.

Lyngdalshallen.JPG
Vaksinering foregår tirsdag, onsdag og torsdag i uke 43, i Lyngdalshallen fra kl. 16 til 20. Foto: Ole Aa. Brattfjord

Vaksinering i Audnedal

For innbyggere i gamle Audnedal kommune tilbys vaksinering ved legesenteret.

De tar da kontakt med sin fastlege på legesenteret for avtale.

Ronny Bjørnevåg
Lyngdal rådhus, Innbyggertorget