Sammen om veteranenes dag

På frigjøringsdagen 8. mai blir det markering for veteraner i Lister.

Alle ordførerne i Lister står sammen om å invitere til den planlagte markeringen i Lyngdal i anledning frigjørings- og veterandagen 8. mai. Denne gangen en markering også uten koronarestriksjoner! Den åpne invitasjonen retter seg naturlig nok særlig mot veteraner med tilknytning til Lister-kommunene.

– Dessverre har vi ingen samlet oversikt over lokale veteraner med tilhørende adresselister, og får derfor ikke sendt ut personlige invitasjoner. Men vi håper mange veteraner får med seg denne åpne invitasjonen og melder seg på, sier arrangementansvarlig i Lyngdal kommune, kultursjef Jan Seland.

Han presiserer at det nettopp i år er viktigere enn noen gang å markere frigjørings- og veterandagen.

– Først og fremst med krigen i Ukraina som bakteppe, men også fordi denne årlige begivenheten ikke er blitt gjennomført i fullt omfang de siste to årene, på grunn av koronarestriksjoner, sier han.

Under markeringen i Lyngdal blir det avduking og kransenedleggelse ved et nytt monument i Rådhusparken. Her blir det også appell ved Afghanistan-veteran Elise Toft fra Lyngdal, og musikalske innslag ved Lyngdal Brass.

Etter denne høytideligheten serveres det lunsj inne i Lyngdal kulturhus for veteraner og gjester. Her vil ordførerne i Lister dele ut en minnemedalje til veteraner fra sine respektive kommunene. Det vil også bli framført kulturelle innslag fra regionen.

– Vi oppfordrer alle veteraner i Lister-regionen å melde seg på til dette arrangementet, sier Jan Seland.

Fristen for å melde seg på er fredag 29. april. Se påmelding lenger ned.

Kulturnettverket i Lister.png
Det er denne gjengen, Kulturnettverket i Lister, som har utarbeidet programmet for fellesmarkeringen av frigjørings- og veterandagen i Lyngdal. Fra venstre: Kultursjef Jan Seland, Lyngdal kommune; kultursjef Marion Baum, Flekkefjord kommune; kultursjef Alf Sveinung Haughom, Sirdal kommune og kultursjef Jan Schou, Kvinesdal kommune. Kultursjef Janne Leithe fra Farsund kommune var ikke til stede da bildet ble tatt. Foto: Arne Johnsen, Kvinesdal kommune

Bakgrunnen for at det nå blir en felles markering av 8. mai i Lister-kommunene Sirdal, Flekkefjord, Kvinesdal, Farsund, Hægebostad og Lyngdal er at regionen har fått laget og vedtatt en felles veteranplan. Det er Kulturnettverket i Lister som har utarbeidet programmet for dagen, og man ser for seg at den årlige fellesmarkeringen skal gå på rundgang i de enkelte kommunene.

Noen av Lister-kommunene vil også ha markeringer ved lokale minnestøtter.

• Arrangementet i Rådhusparken i Lyngdal søndag 8. mai starter kl. 13
  • Påmelding til lunsj-arrangementet i Lyngdal kulturhus på epost jan.seland@lyngdal.kommune.no
  • Påmeldingsfrist til dette er 22. april

For mer informasjon kan kultursjef i Lyngdal, Jan Seland, kontaktes på telefon 404 14 610, eller du kan ringe kultursjef i Sirdal kommune, Alf Sveinung Haughom, telefon 414 57 587.

Om frigjørings- og veterandagen

• 8. mai feirer vi friheten, og vi hedrer norske veteraner fra 2. verdenskrig og fram til dagens internasjonale operasjoner.
  • 8. mai 1945 ble Norge igjen fritt etter fem års nazi-okkupasjon. Siden da har vi feiret frigjøringsdagen hvert år. Vi bruker denne dagen til å glede oss over et fritt og demokratisk Norge og samtidig hylle alle dem, motstandsfolk, krigsseilere og sivilpersoner, som tok opp kampen mot okkupantene.
  • Erfaringen fra krigen førte til at Norge ble en aktiv bidragsyter for fred og stabilitet ute i verden. Siden 1945 har over 100 000 nordmenn tjenestegjort i rundt hundre internasjonale operasjoner verden over.
  • I 2011 etablerte regjeringen veterandagen. Denne ble samkjørt med frigjøringsdagen, som da fikk navnet frigjørings- og veterandagen.

Veterandagen kunngjøring.png

Sist endret: 26.04.2022