En hund etter besøk

Hils på Kira. Nå i fast engasjement som besøkshund på Lyngdal helsehus.

Hils på Kira. Nå i fast engasjement som besøkshund på Lyngdal helsehus.

I samarbeid med Lyngdal Røde Kors har helsehuset etablert ordning med besøkshund. Oppgaven er gitt til hjerteknuseren Kira. En tre år gammel tispe av hunderasen pomeranian. En liten spisshund med svært høy kosefaktor, og særdeles velegnet som selskapshund.

Annenhver uke tar Kira og eieren Trine Høyland turen innom fellesstuen på helsehuset for å hilse på beboerne, og besøkende.

– Bente Skeibrok fra Røde Kors tok kontakt med oss for å høre om vi var interessert i et samarbeid med besøkshund på helsehuset. Det meldte jeg umiddelbart interesse for, og nå er vi i gang, forteller virksomhetsleder for Institusjon og hjemmetjenester i Lyngdal kommune, Anne Sanden Kvinen. Hun legger til at formålet med besøkshund er å gi trivsel og glede for de som bor på helsehuset. Kort og godt skape gode øyeblikk.

Sertfisert besøkshund

Ordningen kom i gang i kjølvannet av at Lyngdal Røde Kors høsten 2022 startet opp med kurs for sertifisering av besøkshunder. I utgangspunktet var det flere hundeeiere som meldte sin interesse, men i Lyngdal er det foreløpig kun Trine Høyland og hunden hennes Kira som har fullført opplæringen og blitt sertfisert. De er altså per nå de eneste av sitt slag i Lyngdal. Helt unike med andre ord.

Kira med følge besøker beboer på Lyngdal helsehus
Hans Trygve Aarstad er en av beboerne på Lyngdal helsehus som setter stor pris på å få besøk av Kira og matmor Trine Høyland. Bak står leder av Lyngdal Røde Kors, Bente Skeibrok. Foto: Anne Sanden Kvinen, Lyngdal kommune

Å bli sertifisert som besøkshund er heller ingen quick fix. Sammen har Trine og Kira gjennomgått 30 timers intensiv opplæring. I løpet av kurset har Kira blant annet trent på å takle ulike hjelpemidler og høye lyder, og blitt dressert til ikke å plukke med seg ting fra gulvet. Dette og mere til er kunnskap som også må vedlikeholdes.

– Etter to år må vi gjennom ny runde med kursing, sier Trine Høyland og legger til at Kira er godkjent i alle fire kategorier som besøkshund. Det vil si for besøk både i fellesrom og enerom på institusjon, hjembesøk og tur.

– Så dersom helsehuset har ressurser til det kan vi også besøke beboere på enerom, og gå på turer. Dette er imidlertid også avhengig av hvor mye Kira orker. Jeg merker godt at besøkene er krevende for henne, så foreløpig begrenser vi oss til å besøke fellesstuen annenhver uke, sier Trine Høyland.

Glede i hverdagen

Virksomhetsleder Anne Sanden Kvinen er svært glad for å ha fått på plass dette samarbeidet med Lyngdal Røde Kors.

– Forskning viser at nærkontakt med dyr har en helsemessig positiv effekt på mennesker, både fysisk og psykisk. Det å få besøk av en hund sammen med sin eier kan være kontaktskapende og gi mye glede i hverdagen til mennesker som trenger det. Vi har fått utrolig mange positive tilbakemeldinger etter at Trine og Kira begynte på helsehuset. De er blitt kjent med mange beboere som gleder seg til å få besøk fra dem, sier Anne Sanden Kvinen.

Pomeranian er for øvrig en av verdens minste hunderaser, og svært populær som familiehund både i Norge og i resten av verden. Kanskje ikke så rart når man ser det nydelige, revelignende ansiktet dens. Det er også få hunderaser som har en like fluffy og kosete pels som det en pomeranian har.

Ikke til å undres over da at vesle Kira allerede har smeltet mange hjerter på Lyngdal helsehus.

Via lenken under kan du lese mer om besøkshundene fra Røde Kors.

Lenke: Besøksvenn med hund

Nærbilde av besøkshunden Kira
Besøkshunden Kira er en pomeranian - en av verdens minste hunderaser, og svært populær som familiehund. Ikke det minste rart med den myke fluffy pelsen og det søte reveaktige ansiktet. Foto: Anne Sanden Kvinen, Lyngdal kommune

Sist endret: 08.04.2024