Ved kriser og ulykker er det viktig at du har tilgang på korrekt offisiell informasjon om hva som skjer og hva du bør gjøre.
Varsling av befolkningen
Nødvarsel er en tjeneste fra norske myndigheter. Det betyr at hvis det oppstår en alvorlig situasjon med akutt fare for liv og helse der du er, så kan du få et nødvarsel til din mobiltelefon.
Nødvarsel er et tillegg til varslingsanleggene (ofte kalt tyfoner eller flyalarmen), som også kan brukes når befolkningen skal varsles om akutt fare. I Norge er det 1250 såkalte tyfoner som er plassert ut i større byer og tettsteder. Når alarmen uler, betyr det at du må søke informasjon.
Signalene testes to ganger i året. Via lenken under kan du lese om hva de ulike signalene betyr.
Lenke: «Dette betyr flyalarmen»
Beredskapskanalen NRK P1
NRK har ansvar for å sende myndighetenes beredskapsmeldinger og viktig informasjon på radio. NRK P1 er beredskapskanalen som skal sikre informasjon til publikum, også dersom andre nyhetsmedier og offentlige nettsteder ikke er tilgjengelige. NRK kan også bryte igjennom med viktige meldinger til befolkningen på alle NRKs radiokanaler. Det spiller derfor ingen rolle om du hører på P13 eller P1+.
Falske nyheter
Krisesituasjoner er uoversiktlige, og noen kan ha egeninteresser av å spre feilinformasjon. Vær derfor ekstra oppmerksom på at du får informasjon fra pålitelige kilder. Les mer om dette via lenken under.
Lenke: Slik avslører du falske nyheter
Ha radio tilgjengelig
For å få med seg myndighetenes informasjon til befolkningen anbefaler vi alle husstander å ha en DAB-radio som går på batteri. Husk ekstra sett batterier.
Hvis du har bil, kan denne brukes til å lytte til radio og til å lade opp mobiltelefonen.
Via knappelenkene under kan du lese mer om egenberedskap, få råd om hvordan du kan sette sammen ditt eget beredskapslager, og du kan lese om hvordan det jobbes med beredskap i Lyngdal kommune.
Lenke: Beredskap i Lyngdal kommune