Mulighetsrom blir bygderom

Det som i utgangspunktet var en litt vill drøm, båret fram av lokale ildsjeler på Byremo, blir nå til virkelighet. Takket være et unikt samspill mellom private og offentlige aktører. Til og med Bjøro Håland kommer «heim att til Grindheim».

Det som i utgangspunktet var en litt vill drøm, båret fram av lokale ildsjeler på Byremo, blir nå til virkelighet. Takket være et unikt samspill mellom private og offentlige aktører. Til og med Bjøro Håland kommer «heim att til Grindheim».

– Ja, nå blir det noe av! Takket være et par skikkelige gladmeldinger nå i adventstiden, sier talsperson for det planlagte bygderommet og Bjøro-museet i den tidligere landhandelen på Byremo, Jorunn Flottorp, og sikter til at de nå i førjulstiden har fått positivt svar på to viktige søknader. Agder fylkeskommune har gitt 2 millioner i spillemidler til kulturscene- og bygderom-prosjektet, mens Sparebankstiftelsen Sparebanken Sør har bidratt med 2,5 millioner kroner. De kommer på toppen av de tre millionene stiftelsen allerede hadde gitt i støtte til det som omtales som byggetrinn én: Kulturscenen i kjelleretasjen.

– En bedre førjulspresang kunne vi ikke drømt om. Dette er stort og betyr uendelig mye for bygda. Nå kan frivilligheten blomstre, sier Flottorp og smiler fra øre til øre.

Med de tilskuddene bygderom-prosjektet tidligere har fått, betyr det at denne litt ville drømmen blir virkelighet. Og det mye raskere enn noen av de lokale ildsjelene på Byremo hadde våget å håpe på.

Prosjektgruppen på scenekanten
Prosjektgruppen samlet på det som skal bli selve scenen i den gamle butikk-kjelleren. Fra venstre: Kristina Naglestad, Jorunn Flottorp, Ila D. Patel, Runar Vasland og Øystein Lauen.
Foto: Ole Åsmund Brattfjord, Lyngdal kommune
Dronefoto av inngangen til kulturscenen
I denne delen av det nye butikkbygget blir inngangen til lager og scenen «backstage».
Dronefoto: Ole Åsmund Brattfjord, Lyngdal kommune 
Prosjektgruppen befaring i konsertkjelleren
Jorunn Flottorp og Ila D. Patel gir hverandre en spontan gledesklem under prosjektgruppens nylige befaring i lokalet til den kommende kulturscenen.
Foto: Ole Åsmund Brattfjord, Lyngdal kommune

Finansieringen i boks

Siden planene først ble lansert på vårparten i 2023 er det også rullet inn til sammen 2,85 millioner i støtte fra «Kulturrom», den nasjonale tilskuddsordningen for teknisk utstyr og lokaler, 750.000 kr fra Enova til ENØK-tiltak, Sparebanken Sør har gitt 300.000 kr, fra Å-fondet er det kommet støtte på 50.000 kr, Vest-Agder fylkesmuseum har støttet med 30.000 kr mens det er kommet inn til sammen 200.000 kr i støtte fra ulike private bidragsytere.

I budsjettmøtet torsdag 12. desember 2024 bidro Lyngdal kommune med 1,5 million kroner til spleiselaget.

Til sammen blir dette tett på 10,2 millioner kroner. Kalkylen for hele bygderom-prosjektet er på 10 millioner kroner, pluss moms.

– Merverdiavgiften regner vi med å få refundert, siden dette skal driftes av en forening. Så vi er i mål med finansieringen. Det har gått mye raskere enn vi hadde våget å håpe på, takket være all den positiviteten og støtten vi har fått, sier primus motor og opphavsmann til kulturscene- og bygderomprosjektet, prosjektleder Øystein Lauen.

Fra mulighetsrom til bygderom

Hele denne snøballen begynte å rulle da Lauen ble kjent med nærbutikkens planer om nybygg. Da fikk han ideen om kulturscene og pub i kjelleretasjen til det gamle butikkbygget. Han er selv utøvende musiker, og sentral i driften av talentfabrikken Byremo musikkverksted, som også skal drifte den framtidige kulturscenen. Hans visjon for underetasjen i den tidligere landhandelen var en konsertsal med plass til 250 publikummere, og en fellesarena for frivillige lag og foreninger, på tvers av interesser og livssyn. Ideen ble luftet for det lokale entreprenørfirmaet Fjellborg Hytter, som er eier av bygget. Ikke bare tente de på ideen. De tok det også ett steg videre.

– Vi drodlet sammen litt om mulighetene for gjenbruk av butikken, og da oppsto ideen om å lage et bygderom, sier Kristina Naglestad i Fjellborg Hytter. Hun er selv med i prosjektgruppen som frivillig.

Flere lokale ildsjeler ble koblet på i dette samarbeidsprosjektet, og i mai 2023 ble det invitert til folkemøte på Byremo for å presentere de ambisiøse planene, som nå omfattet både kulturscene, servering, storkjøkken, forsamlings- og aktivitetslokale samt Bjøro Håland-museum.

Prosjektgruppen på befaring
Runar Vasland (t.v.) fra Fjellborg Hytter/Byremo eiendom- og sentrumsutvikling, orienterer prosjektgruppen om byggearbeidet, som etter planen skal være ferdig før sommeren.
Foto: Ole Åsmund Brattfjord, Lyngdal kommune

Spol fram til desember 2024. Arbeidet med kulturscenen i kjelleretasjen er godt i gang, og målet er offisiell åpning av denne før sommerferien.

– Vi må klare det før skolene tar ferie, sånn at også elevene som har bidratt inn i dette prosjektet får være med på åpningen, sier Øystein Lauen.

Arbeidet i kjelleren har nemlig mønstret et stort antall elever ved Byremo videregående skole, der også Lauen har sin daglige arbeidsplass. Elever fra bygg og anlegg, elektro, tømrerfag samt teknologi- og industrifag, også kalt TIF, har fått og får verdifull praksis i den gamle butikk-kjelleren. På den måten bidrar fylkeskommunen også med indirekte støtte i tillegg til de kronebeløpene som er gitt.

– Dette er en enorm erfaringsmulighet for elevene våre, sier han.

Oppskrift på samskaping

Leder for stabsområdet Utvikling i Lyngdal kommune, Ronny Bjørnevåg, berømmer initiativet til ildsjelene på Byremo.

– Dette er jo selve oppskriften på hva samskaping kan være, der kommune og andre offentlige instanser er med som tilretteleggere og bidragsytere for lokale ressurser med gode ideer og evne til å gjennomføre, sier han.

Oppstartmøte i januar

Neste milepæl for bygderom-prosjektet er tirsdag 14. januar 2025. Da samles lokale lag og foreninger til formelt oppstartmøte, og det skal etableres en forening med ansvar for å drifte tilbudet i etasjen over kulturscenen. I planene omtalt som byggetrinn 2.

– At dette prosjektet på lille Byremo, hvor vi har en nærbutikk, skoler og bensinstasjon, er blitt tilgodesett med så mye støtte både fra næringsliv og offentlige instanser vitner om stor forståelse for hva dette initiativet vil ha å bety for en liten landsens bygd. Takknemlighet er nesten et for svakt ord, sier Jorunn Flottorp. Til daglig å finne som leder av Frivilligsentralen i nordre del av Lyngdal kommune. I prosessen har hun vært en koordinator for arbeidet med bygderommet. Frivilligsentralen er også tiltenkt å ha fast kontorplass i det nye bygderommet.

– Det er nesten bare fantasien som setter grenser for hva vi kan få til her. Den fysiske nærheten til skolene og Byremoheimen er dessuten et godt grunnlag for å skape nye møteplasser på tvers av generasjoner, sier Flottorp.

– Nå gleder vi oss til å ta fatt på det videre arbeidet, og til å koble på enda flere lokale lag og foreninger. 2025 blir et spennende år, sier Ila D. Patel som sammen med Jorunn Flottorp (Frivilligsentralen), Øystein Lauen (Musikkverkstedet), Kristina Naglestad (frivillig) og Runar Vasland (Byremo eiendom- og sentrumsutvikling) utgjør prosjektgruppen for Byremos nye forenings- og kulturarena.

– Når man bor på en plass som Byremo, så er det ikke flust med aktiviteter. Men når vi vil noe, så står vi sammen om det og løfter i flokk, sier Kristina Naglestad og berømmer den positive kraften som bor hos folk i indre bygder. Noe hun tidligere også har erfart i sin tid som leder for Frivilligsentralen i Åseral.

Prosjektgruppen utenfor bygderommet
Bygget i bakgrunnen skal huse det framtidige bygderommet og Bjøro-museet. Fra venstre: Øystein Lauen, Ila D. Patel, Jorun Flottorp, Kristina Naglestad og Runar Vasland.
Foto: Ole Åsmund Brattfjord, Lyngdal kommune
Dronefoto av gamle Byremo landhandel
Foreløpig er det ikke så mye forandring å skue på utsiden, men transformasjonen av den gamle landhandelen på Byremo fra butikk til kulturscene og bygderom er i full gang.
Dronefoto: Ole Åsmund Brattfjord, Lyngdal kommune

Ila D. Patel, som i Lyngdal kommune også er kjent som folkevalgt for Arbeiderpartiet, representerer i denne sammenhengen nettopp den frivilligheten og dugnadsånden som grindølene er viden kjent for. Den har tidligere resultert i både ballhall og musikkverksted. For å nevne noe.

– Nå vet vi at drømmen blir virkelighet. Fokuset vårt nå er hvor raskt vi kan komme i mål. Vi har et realistisk håp om at hele prosjektet skal være fullført i løpet av 2025, sier Ila.

Bjøro-museum

Ila D. Patel er også den som på vegne av prosjektgruppen har dialogen med Grindheims største sønn, Bjøro Håland, om donasjoner til det planlagte Bjøro-museet i bygderommet. Nå er håpet at Bjøro selv skal få æren av å åpne bygderommet og museet innen utgangen av neste år.

Da den kjente og folkekjære køntriartisten Bjøro Håland ble kjent med planene, åpnet han umiddelbart for å donere flere av sine memorabilia fra en livslang artistkarriere til det planlagte bygderommet. Både Stetsons, boots, sceneantrekk, gullplater og andre hedersbevisninger er tiltenkt en plass i bygderommet.

– Det er helt fantastisk at de vil ha mine ting til et museum. Jeg har mye som kan få plass der, uttalte Bjøro Håland til Fædrelandsvennen høsten 2023.

– Bjøro har et stort hjerte for hjembygda. Det viser han gang på gang, konstaterer prosjektleder Øystein Lauen.

Bjøro Håland-portrett
Norges største køntristjerne gjennom alle tider, Bjøro Håland, er tiltenkt egen hedersplass i det nye bygderommet på Byremo.
Foto: Ole Åsmund Brattfjord, Lyngdal kommune

Apropos landhandel. Midt på 1970-tallet sendte NRK programserien Landhandelen, med Vidar Lønn-Arnesen som programleder. Her ble for alvor det hjemlige publikum kjent med Norges svar på Jim Reeves. Når bygderommet med Bjøro-utstillingen er på plass, kan man slå fast at Bjøro Håland ikke bare har «kommet heim att til Grindheim», men at han også har returnert til Landhandelen.

Via lenken under kan du få et hyggelig gjensyn med Landhandelen og Bjøro Håland fra den gang da, sammen med flere andre av datidens norske køntristjerner, som Lillian Askeland, Country Snakes og Benny Borg. God fornøyelse.

Lenke: Landhandelen på NRK

Les også

Onsdag 31. mai 2024 ble planene på Byremo presentert for det politiske utvalget for kultur og samskaping. Utvalget ble da tatt imot utenfor nærbutikken av primus motor og prosjektleder Øystein Lauen, sammen med daglig leder for Fjellborg hytter, Odd Tore Naglestad. Og det var sannelig ikke småtteri de to da kunne presentere for politikere og administrasjon. Les mer om det via lenken under.

Lenke: Kulturscene, bygderom og Bjøro-museum

Odd Tore Naglestad presenterer nytt sentrumsbygg
Daglig leder i Fjellborg Hytter, Odd Tore Naglestad, presenterer planene for nytt sentrumsbygg på Byremo, inkludert spenstig gjenbruk av den gamle butikken.
Foto: Ole Åsmund Brattfjord, Lyngdal kommune

Sist endret: 20.12.2024