Bli kjent med hverdagshjelpen

Hverdagshjelpen er unge omsorgspersoner og samtalepartnere i Lyngdal, og de ønsker seg enda flere «kunder».

Hverdagshjelpen er unge omsorgspersoner og samtalepartnere i Lyngdal, og de ønsker seg enda flere «kunder».

Hverdagshjelpen er en del av undervisningsopplegget i helsefag ved Eilert Sundt videregående skoles avdeling i Lyngdal. I praksis innebærer det at elevene en dag i uken bruker deler av skoletiden til å jobbe med mennesker direkte. Både på Lyngdal helsehus og hjemme hos brukere privat. Elevene står bak arrangementer og trivselstiltak, eksempelvis bingo, er samtalepartnere og bistår med praktiske gjøremål. Det kan være ting som å gå på butikken eller hente inn posten, eller bare være sosiale. Fellesskap for fellesskapets skyld.

Unikt tilbud

– Dette er et helt unikt tilbud i landssammenheng. Vi kjenner i alle fall ikke til at det finnes et tilsvarende samarbeid andre steder i landet, sier Mona Fredbo ved Lyngdal frivilligsentral. Hun er én av flere mentorer som bistår lærerne og elevene i prosjektet Hverdagshjelpen.

Samarbeidet hun sikter til er mellom frivilligsentralen, kommunen, Livsglede for eldre, Lyngdal Røde Kors og Eilert Sundt videregående skoles avdeling i Lyngdal. Prosjektledelsen ligger hos Lyngdal frivilligsentral.

– Vi samarbeider også med Lyngdal hagelag om beplantning på takterrasser og ved dagsenter. I fjor brukte hagelaget over 14.000 kroner på dette, og frivilligsentralen bidro i tillegg med midler fra annet prosjekt. Da hjelper elevene til, og det lages noe sosialt med beboerne, opplyser leder for frivilligsentralen, Beate Marie Johnsen.

Hverdagshjelpen hjemme hos DSC_1360 (2).jpg
Unikt: Tilbudet Hverdagshjelpen er ifølge mentor og koordinator Mona Fredbo (t.v.) unikt i landet. Her hjemme hos bruker Marit Martinsen sammen med elevene Eljesa Sadriu og Sonja Theodora Langeland.

– Hverdagshjelpen har eksistert siden høsten 2015, men nå ønsker vi å løfte det fram litt igjen for å gjøre det enda mer kjent. Det er ganske sikkert flere der ute som kunne tenke seg å motta denne tjenesten, men som ikke kjenner godt nok til det. Skolen på sin side har behov for å rekruttere flere brukere til elevenes praksis. Så her er det bare å ta kontakt, sier Mona Fredbo. Hun presiserer at Hverdagshjelpen ikke koster noe ekstra for brukerne.

Anbefales på det varmeste

En av de som har invitert Hverdagshjelpen hjem til seg er Marit Martinsen. Oslokvinnen som de siste årene har vært bosatt i Lyngdal er full av lovord om tilbudet.

– Da jeg fikk høre om dette var jeg ikke et øyeblikk i tvil. Det hørtes jo så spennende ut å få ungdommer på besøk. Nå er det fjerde året jeg benytter meg av dette tilbudet, og jeg anbefaler det på det varmeste, sier Marit. Mange av de som har vært hos henne disse årene har hun fortsatt kontakt med.

– De kommer på besøk og de sender meldinger, og vi har kontakt på sosiale medier. Nylig fikk jeg også bilde og hilsen fra Slovenia, smiler hun og nikker lurt mot elevene Sonja Theodora Langeland og Eljesa Sadriu. Det er de som dette skoleåret én dag i uken kommer på besøk til Marit. For Hverdagshjelpen fungerer nemlig slik at de som takker ja til tilbudet får sine faste elever gjennom hele skoleåret. Så både brukeren og elevene blir godt kjent med hverandre.

– Vi snakker om alt mulig. Om kjærlighetslivet og alt annet, sier Marit.

Hverdagshjelpen hjemme hos DSC_1362 (2).jpg
Snakker om alt: Liten tvil om at kontakten er god mellom Marit Martinsen og helsefag-elevene Sonja Theodora Langeland (t.h.) og Eljesa Sadriu. 

Sonja og Eljesa kvitterer med at de gjennom Hverdagshjelpen får god trening i den ofte litt kompliserte hverdagskunsten «small talk».

– Det er faktisk et eget fag på skolen som vi blir vurdert i, sier de.

Sonja og Eljesa er helsefagarbeider-elever på andre året, og har, som Marit allerede har vært inne på, også hatt studietur til Slovenia. Der oppholdt de seg i praksis gjennom en hel måned, og fikk et unikt innblikk i hvordan fagfeltet de utdanner seg i fungerer i en annen kultur, og ikke minst i en annen økonomisk virkelighet enn den norske.

– Én stor forskjell er at vi her i Norge vektlegger faget mye mer. I Slovenia trenger du ingen spesiell utdannelse for å få jobb innen omsorgsyrket, sier de.

Må se menneskene bak

Hverdagshjelpen er også en del av faget. Marit Martinsen mener noe av det viktigste hun kan bidra med i så måte er at elevene gjennom denne ordningen i større grad lærer seg å se menneskene bak sykdom og alderdom. Hun har selv dårlig helse, og er åpen om at hun ved et par anledninger også har vært døende, men er en livsbejaende kvinne opptatt av å være til stede i øyeblikket. Og hun setter stor pris på å få dele av sine erfaringer med de unge menneskene hun blir kjent med gjennom Hverdagshjelpen. Og hun har mye spennende å by på, med sin bakgrunn fra både olje- og mediebransjen. Hun har reist jorden rundt flere ganger, og snakker flere språk. Herunder tyrkisk og arabisk.

Elevene er selv er helt enig i at noe av det viktigste Hverdagshjelpen gir tilbake til dem er et unikt innblikk i hvordan en såkalt bruker opplever å være mottager av en tjeneste. I tillegg til at det utvikles vennskap og relasjoner på tvers av generasjonskløften.

Hverdagshjelpen bingoverter DSC_1379 (2).jpg
Bingoverter: Elevene Hedda Ågedal Iversen (t.v.) og Ida Staddeland er for anledningen bingoverter på Lyngdal helsehus.

Ta kontakt

Leder for Lyngdal frivilligsentral, Beate Marie Johnsen, og koordinator for Hverdagshjelpen, Mona Fredbo, håper nå enda flere vil benytte seg av dette unike tilbudet. De har en klar melding ut til både potensielle brukere, og pårørende.

– Det er bare å ta kontakt. Det gjelder også personer som kunne tenke seg å være med som frivillig mentor.

Dersom Hverdagshjelpen er noe for deg, eller du er pårørende til en person du tenker ville ha glede og nytte av dette tilbudet, så kontakter du Lyngdal frivilligsentral på telefon 945 06 020, eller på epost via knappelenken under.

Epost Lyngdal frivilligsentral

Tekst og bilder: Ole Åsmund Brattfjord, Lyngdal kommune

Hverdagshjelpen mentorer og lærere DSC_1386 (2).jpg
Mentorer og lærere: De frivillige mentorene i Hverdagshjelpen sammen med lærerne Siril Ekeland og Anne Margrethe Iversen (stående bak). Mentorene, iført prosjektets lett kjennelige lilla t-skjorter, er fra venstre: Mona Fredbo, Marit Suvatne, Inger Nomeland, Mona Haugland og Torunn Tjørve. Mentor Astrid Halvorsen var ikke til stede.

Sist endret: 08.04.2024