Som egenberedskap bør du ha nok mat i boligen til å mette alle i husstanden i minst en uke.
Sørg for å ha litt ekstra
Mange av oss har allerede en god del av det vi trenger for å klare oss selv i noen dager, så det er ofte ikke så mye som skal til for å komme helt i mål.
Et tips er å handle for noen dager om gangen – slik at du alltid har litt ekstra i hus om det skulle bli behov.
Tenk også gjennom hvordan du skal tilberede maten dersom strømmen eller vannet er borte. Grill eller kokeapparat som går på gass er gode alternativer.
Hvis du har dyr eller har spesielle behov i dietten, må du også planlegge for det.
Tips til lagring av mat
I tillegg til de vanlige matvarene du normalt bruker, kan det være lurt å også ha litt ekstra av matvarer med lang holdbarhet. Gjerne matvarer som kan lagres i romtemperatur og eventuelt spises uten varmebehandling. Eksempler er på slike matvarer er knekkebrød, påleggshermetikk, suppe, turmat, middagshermetikk, energibarer, tørket frukt og nøtter.
Husk at maten i fryseren din kan bli ødelagt hvis strømmen er lenge borte. Via lenken under finner du tips til hvordan du kan holde fryseren kald lengst mulig.
20 liter vann per person
Du trenger inntil 3 liter rent vann per person til drikke og matlaging i døgnet. Altså minst 20 liter vann per person for å dekke grunnleggende behov i sju døgn. Vannet bør lagres på en kald, mørk og frostfri plass som bod, garasje eller uthus.
- Rengjør flasker eller dunker. Fyll de helt fulle med kaldt rennende vann fra springen. Sett på lokket.
- Du kan også kjøpe vann på flasker eller dunker fra butikken. Noe av væskebehovet kan eventuelt dekkes med juice, brus og andre alkoholfrie drikker.
Vannlagring kan du lese mer om i artikkelen vi publiserte her på hjemmesiden i går.
Flere artikler om egenberedskap
Flere aktueltsaker om egenberedskap ble publisert her på hjemmesiden gjennom hele beredskapsuken. Du finner dem via lenkene under:
Lenke: Legemidler og førstehjelp
Lenke: Alternative betalingsmetoder
Både denne og de øvrige artiklene må du gjerne dele med familie, venner og bekjente, på sosiale medier, via epost, SMS eller andre kanaler. På forhånd takk!
Husk, du er en del av Norges beredskap!
Her kan du lese mer om hvordan det jobbes med beredskap i Lyngdal kommune: