Hvordan vil du og dine nærmeste klare dere hvis strømmen blir borte en lengre periode? Hva gjør du hvis vannet forsvinner? Hva hvis du ikke får handlet på en uke?
Uke 44 er den nasjonale egenberedskapsuken. Hovedmålet for uken er å rette fokus på anbefalingene fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) om at flest mulig i en krisesituasjon må være forberedt på å kunne klare seg selv i inntil en uke. Det er fordi kommuner og nødetater først og fremst må prioritere de som ikke klarer seg uten hjelp.
Via lenken under kan du laste ned den nye informasjonsbrosjyren med gode råd om egenberedskap, utarbeidet av DSB. I forbindelse egenberedskapsuken distribueres det også en trykt utgave av brosjyren til alle landets husstander.
Lenke: Brosjyre om egenberedskap
Brosjyren gir gode råd om hva du bør sørge for å ha i hus i tilfelle en krisesituasjon, og hvordan du best mulig forbereder deg på å håndtere en uønsket hendelse.
Lenke: Film om nye egenberedskapsråd
Hva kan skje?
Vi lever i en stadig mer urolig verden – blant annet som følge av klimaendringer, krig og digitale trusler. Selv om det meste fungerer som det skal i Norge, må vi være forberedt på at ekstremvær, pandemier, ulykker, sabotasjer og i verste fall krigshandlinger kan ramme oss.
Slike kriser kan gi store konsekvenser. Strømbrudd kan for eksempel føre til at vannet i springen, kloakksystemet, betalingsløsninger, internett, mobiltelefon og mulighet for matlaging ikke fungerer som normalt. Hvordan vil du og dine nærmeste klare dere hvis strømmen blir borte en lengre
periode? Hva gjør du hvis vannet forsvinner? Hva hvis du ikke får handlet på en uke? Har du sikret deg med alternative varmekilder? Egenberedskap innebærer å være forberedt på slike situasjoner.
Styrk din egenberedskap!
God egenberedskap er en investering i trygghet for deg og dine nærmeste. Hvis du følger rådene i brosjyren, blir du bedre i stand til å håndtere alt fra små forstyrrelser i hverdagen til større kriser. I tillegg bidrar du til at myndighetene kan prioritere dem som trenger mest hjelp. Hvis flere av oss er i stand til å ta vare på oss selv og dem rundt oss, vil Norges totalforsvar styrkes – altså summen av
samfunnets ressurser for å forebygge og håndtere krise og krig.
Husk at noen forberedelser er mye bedre enn ingen!
Sjekkliste for egenberedskap
DSB har utarbeidet denne sjekklisten for egenberedskap:
- Rent drikkevann lagret på kanner eller flasker. DSB anbefaler å lagre rundt 20 liter drikkevann per person. Da dekker du minimumsbehovet for en uke, hvis noe skulle skje med vannet i springen
- Mat som tåler lagring i romtemperatur
- Grill, kokeapparat eller stormkjøkken
- Varme klær, pledd, dyner og soveposer.
- Fyrstikker og stearinlys
- Ved hvis du har vedovn eller peis
- Gass- eller parafinovn som er beregnet for innendørs bruk er et alternativ til vedfyring
- Avtale om overnatting hvis du ikke har alternativ oppvarming
- Lommelykter eller hodelykter som går på batterier, sveiv eller solceller
- DAB-radio som går på batterier, sveiv eller solceller
- Legemidler og førstehjelpsutstyr
- Jodtabletter (gjelder barn og voksne under 40 år, gravide og ammende)
- Hygieneartikler som våtservietter, håndsprit, bleier, dopapir og menstruasjonsprodukter
- Batterier og ladet batteribank
- Litt kontanter og flere betalingskort
- Mat og vann til kjæledyr
- Liste på papir med viktige telefonnummer som for eksempel nødnummer, legevakt, veterinær, familie, venner og naboer
Les mer om egenberedskap via lenkene under:
Lenke: Hva gjør du hvis vannet går?
Her kan du lese mer om samfunnssikkerhet og beredskap, både lokalt i Lyngdal kommune og nasjonalt:
Lenke: Samfunnssikkerhet og beredskap
Får kommunen kontakt med deg?
Lyngdal kommune benytter SMS for raskt å informere om hendelser, eller for å nå ut med ulike typer servicevarslinger til innbyggere og virksomheter.
For å være sikker på å få slike varsler fra kommunen bør du sjekke at din kontaktinformasjon i det nasjonale Kontaktregisteret er korrekt. Dette kan ikke kommunen gjøre for deg!
Les mer om dette via lenken under:
Flere artikler om egenberedskap
Flere aktueltsaker om egenberedskap ble publisert her på hjemmesiden gjennom hele beredskapsuken. Du finner dem via lenkene under:
Lenke: Legemidler og førstehjelp
Lenke: Alternative betalingsmetoder
Både denne og de øvrige artiklene må du gjerne dele med familie, venner og bekjente, på sosiale medier, via epost, SMS eller andre kanaler. På forhånd takk!
Husk, du er en del av Norges beredskap!