Folkemøte om beredskap samlet engasjerte innbyggere på Byremo

På initiativ fra Grindheim Bygdekvinnelag ble det mandag 5. mai arrangert et folkemøte om beredskap på Byremo. Møtet samlet innbyggere fra hele området, og kvelden ble et viktig bidrag til både kunnskapsdeling og styrking av lokalt beredskapsarbeid.

På initiativ fra Grindheim Bygdekvinnelag ble det mandag 5. mai arrangert et folkemøte om beredskap på Byremo. Møtet samlet innbyggere fra hele området, og kvelden ble et viktig bidrag til både kunnskapsdeling og styrking av lokalt beredskapsarbeid.

Bakgrunnen for arrangementet var et medlemsmøte i bygdekvinnelaget i februar, der det ble etterspurt mer lokal informasjon om beredskap. Responsen fra kommunen lot ikke vente på seg, og sammen med bygdekvinnelaget ble det lagt til rette for en kveld der både kommunale beredskapsplaner, tilfluktsrom, Sivilforsvarets rolle og innbyggernes egenberedskap stod på agendaen.

Møtet ble holdt i auditoriet på Byremo videregående skole, og var åpent for alle interesserte. Dette var et tema mange ønsket å høre mer om, og i auditoriet var det nesten stinn brakke.

Bilde fra beredskapsmøtet på Byremo
Kommunikasjonsrådgiver i Nye Veier, Nils Bernt Rinde, var blant de mange som fant veien til beredskapsmøtet på Byremo. Han hadde for anledning ikledt seg HV-uniformen. Her sammen med ordfører Unni Nilsen Husøy og Sivilforsvarets distriktssjef, Holger Hillesland.
Alle foto: Ronny Bjørnevåg, Lyngdal kommune

Fra Lyngdal kommune stilte både beredskapskoordinator Birger Abrahamsen, stabssjef for Utvikling Ronny Bjørnevåg og ordfører Unni Nilsen Husøy. De ga de frammøtte innblikk i kommunens beredskapsplaner, bruk av trygghetspunkter, hvordan kommunen tenker å informere innbyggerne ved ulike hendelser og kommunens løpende arbeid knyttet til risiko og sårbarhet, såkalte ROS-analyser.

Sivilforsvarets distriktssjef Holger Hillesland bidro med innsikt i totalberedskapen og Sivilforsvarets rolle, inkludert informasjon om tilfluktsrom og Totalberedskapsmeldingen.

Gruppebilde fra beredskapsmøtet på Byremo
Beredskap engasjerer, og folkemøtet på Byremo som Grindheim bygdekvinnelag tok initativ til samlet godt med folk.

Spørsmål, refleksjoner og samarbeid

– Møtet ble langt mer enn en enveis informasjonsformidling. Det var høy aktivitet i salen, med spørsmål, refleksjoner, stort engasjement og forslag til hvordan lokalsamfunnet kan samarbeide tettere for å stå enda bedre rustet i møte med kriser. Alt fra krig og strømbrudd til ekstremvær og cybersikkerhet ble diskutert. Flere pekte på viktigheten av å kunne ta vare på seg selv – og hjelpe andre – i en krisesituasjon, sier stabssjef Ronny Bjørnevåg.

Han berømmer Grindheim Bygdekvinnelag for initiativet, og for det store engasjementet de har for lokalsamfunnet.

– Denne kvelden viste oss hvor verdifullt og nødvendig det er å samarbeide med og involvere lokale lag og foreninger i beredskapsarbeidet, sier han.

Ordfører Unni Nilsen Husøy oppsummerte kvelden som både viktig og inspirerende: – Dette ble en svært vellykket kveld med engasjerte deltagere og gode diskusjoner, sier hun og legger til at denne typen møtearenaer er nødvendige for å styrke den totale beredskapen og gjøre lokalsamfunnene enda mer robuste.

Bilde fra beredskapsmøtet på Byremo og koordinator Birger Abrahamsen
Birger Abrahamsen er beredskapskoordinator i Lyngdal kommune, og rette person å ta kontakt med hvis du har spørsmål om samfunnssikkerhet og beredskap.

Nytt beredskapmøte 15. mai

Lyngdal kommune vil fremover vurdere hvordan slike lokale initiativ og samarbeid kan bli en del av det løpende beredskapsarbeidet.

  • Allerede torsdag 15. mai drar Lyngdal kommune i gang et nytt beredskapsmøte. Denne gangen på Lyngdal helsehus, og da i samarbeid med pensjonistforeningen. Også her deltar Sivilforsvaret. Men du trenger ikke være pensjonist for å ta turen innom. Også denne samlingen er åpen for alle interesserte.
  • Det er satt av to timer til møtet, fra kl. 18 til 20.

Aktuelle lenker

Ønsker du å lese mer om beredskap i Lyngdal kommune, og temaet egenberedskap, kan du kikke innom lenkene nedenfor:

Lenke: Anbefalinger for egenberedskap

Lenke: Er du forberedt?

Lenke: Tilfluktsrom

Lenke: Samfunnssikkerhet og beredskap

Lenke: Dette er Sivilforsvaret

Lenke: Totalberedskapsmeldingen

Får kommunen kontakt med deg?

Lyngdal kommune benytter SMS for raskt å informere om hendelser, eller for å nå ut med ulike typer servicevarslinger til innbyggere og virksomheter.

For å være sikker på å få slike varsler fra kommunen bør du sjekke at din kontaktinformasjon i det nasjonale Kontaktregisteret er korrekt. Dette kan ikke kommunen gjøre for deg!

Les mer om dette via lenken under:

Lenke: Er du tilgjengelig?

Kontaktinformasjon

Birger Abrahamsen
Lyngdal rådhus, 2. etasje
Postboks 353, 4577 Lyngdal

Sist endret: 07.05.2025