Den beste veien til et yrke

Thea Tobiassen er ikke i tvil. Å være lærling er både den beste og den smarteste veien til en yrkesfaglig utdannelse. Hvor ellers får du lønn under utdanning?

Thea Tobiassen er ikke i tvil. Å være lærling er både den beste og den smarteste veien til en yrkesfaglig utdannelse. Hvor ellers får du lønn under utdanning?

Å være lærling er en annerledes måte å studere på. Som lærling tilegner du deg fagkunnskapen gjennom variert praktisk arbeid med god faglig oppfølging, og i tillegg tjener du altså penger underveis.

Thea (21) er én av tre ungdommer som for tiden har lærlingeplass ved Tekniske tjenester i Lyngdal kommune. Til våren er hun ferdig utdannet, og kan ta fagbrev i produksjonsteknikk.

– Det høres veldig fint ut, men handler egentlig om å overvåke avløpssystemet fra det vi kaller «råvare» kommer inn, og til vannet slippes ut i sjøen ferdig renset, smiler Thea. Dersom du skulle lure er det kloakk hun snakker om, og «råvare» er altså … ja, du vet.

Thea i Holmsundet renseanlegg
Lærling Thea Tobiassen i aksjon i «råvareavdelingen» i Holmsundet, i fullt verneutstyr. Det er her all kloakken fra Lyngdal sør renses. Theas jobb er å overvåke prosessene.

Allerede har hun opplevd at folk dessverre bruker toalettet til å kvitte seg med mye mer enn hva det er tiltenkt. Alt fra håndklær til klassikeren bomullspinner, som fort kan forårsake mye rør når de havner i røret.

– Hva er det snåleste du har sett?

– Det kommer mye rart gjennom avløpet. En gang fant jeg en undulat som noen hadde kvittet seg med via toalettet. Men det rareste så langt er nok en gullfisk, som levde.

– Var den levende?!

– Ja, den svømte rundt der i slammet, sier hun og smiler litt oppgitt.

Heldigvis er ikke levende gullfisker hverdagskost (unnskyld uttrykket) i renseanlegget i Holmsundet.

I den forbindelse har Thea og resten av gjengen som jobber med å holde Lyngdal kommunes avløp i orden en aldri så liten påminnelse: Det er kun er tre ting som skal skylles ned i do. Bæsj, tiss og toalettpapir.

Thea og Pål overvåker pumpestasjoner via nett
Thea Tobiassen og veileder Pål A. Rønningen kan via denne skjermen følge med på statusen til alle kommunens pumpestasjoner.

Beste måten å lære på

Thea Tobiassen er storfornøyd med å ha lærlingeplass hos faglig leder Pål A. Rønningen og de andre folkene på Tekniske tjenester.

– Det å lære på den praktiske måten er bare så mye bedre enn å sitte på skolebenken og lese i en bok. Variasjonen i arbeidsoppgaver og arbeidssteder gjør at det aldri blir kjedelig eller rutinepreget. En dag kan jeg jobbe foran dataskjermen, mens jeg neste dag er på tur til Sveindal for å sjekke en pumpestasjon der, sier hun.

Pål, som er kommunens veileder på tekniske fag, mener det å legge til rette for å ta inn lærlinger er vinn-vinn for alle parter.

– Det beste med å ha lærlinger på arbeidsstedet er at man blir tvungen til å tenke fag på en helt annen måte. Du kan ikke bare gå på autopilot, men må reflektere over og forklare hvorfor vi gjør det vi gjør. Sånn sett går læringen begge veier, sier han.

Bilde av lærlingene sammen med faglig leder
Trioen som for tiden har lærlingeplass ved Tekniske tjenester i Lyngdal kommune. Fra venstre: Sondre Sigbjørnsen, vei- og anleggsfaget, Thea Tobiassen, produksjonsteknikk og lærekandidat Erling Bjørnevåg. Bak står faglig leder Pål A. Rønningen.

Sammen med de to andre som har lærlingeplass på Tekniske tjenester, Sondre Sigbjørnsen (19) og Erling Bjørnevåg (18), representerer Thea en trend der stadig flere ungdommer nå satser på praktiske yrkesfag.

– Jeg valgte vei- og anleggsfaget fordi jeg alltid har likt maskiner. Det er dette jeg trives med, sier lærling Sondre før han hopper inn i en maskin av typen traktor og tar av sted for å tømme et lass med avfall.

Sondre i skiltlageret

Sondre Sigbjørnsen (19) er lærling i vei- og anleggsfaget. Da må han blant annet ha kontroll på «skiltjungelen».

Sikrer framtidig kompetanse

– At flere unge i Lyngdal satser på yrkesfag tror jeg blant annet er et resultat av den kontinuerlige markedsføringen kommunen gjør, samt at vi innenfor en rekke fagområder i Lyngdal kommune har vektlagt å ta inn lærlinger, sier kommunens personalrådgiver og lærlingeansvarlig, Ida Marie Meland Eikebrok. Hun er tydelig på at det å ta inn lærlinger er nødvendig for at kommunen skal sikre seg tilstrekkelig kritisk framtidig kompetanse. Ikke minst innenfor tekniske fag, der rekrutteringen av lærlinger så langt har vært svakest.

– Der har vi 6-7 lærlingeplasser, og altså rom for å kunne ta inn det dobbelte av hva vi har i dag. Derfor ønsker vi at enda flere skal bli klar over tilbudet, og den store bredden i fagene der Lyngdal kommune tilbyr lærlingeplass, sier Meland Eikebrok.

Portrett av Ida Marie med rådhuset og kommunevåpenet i bakgrunnen
Personalrådgiver og lærlingeansvarlig i Lyngdal kommune, Ida Marie Meland Eikebrok.

Som lærling avslutter du utdanningen med en prøve. Med fagbrev etter bestått prøve kan du gå rett ut i arbeid.

HR-rådgiver Meland Eikebrok kan ikke utstede noen jobbgaranti for de som tilbys lærlingeplass i Lyngdal kommune. Men hun poengterer at det i dagens arbeidsmarked er en generell mangel på personer med yrkesrettet utdannelse, og at faglærte stiller med svært sterke kort på hånden i kampen om jobbene. Det gjelder også til stillinger i Lyngdal kommune.

Tekst og bilder: Ole Åsmund Brattfjord, Lyngdal kommune

 

Litt mer her:

Se mer informasjon om lærlingeordningen via knappelenken under.

Lenke: Lærling i Lyngdal kommune

  • Fristen for å søke læreplass er 1. mars.

Klikk deg inn på lenken under og se informasjonsfilmen vi har laget om det å være lærling i Lyngdal kommune. Her treffer du Thea, Sondre og et knippe andre lærlinger.

Lenke til film: Lærling i Lyngdal

Skjermdump lærlingefilm.jpg
Stillbilde fra lærlingefilmen du finner via lenken over.

Fagene du kan velge

Menyene under viser de ulike fagområdene der kommunen tilbyr lærlingeplass.

Barne- og ungdomsarbeider

Ønsker du mer informasjon om faget finner du det via knappelenken under:

Lenke til barne- og ungdomsarbeider-info

Byggdrifter

Sentrale arbeidsområder for en byggdrifter er daglig ettersyn av bygg og uteanlegg, enkle reparasjoner og vedlikehold. Mer informasjon om faget finner du via knappelenken under:

Lenke til byggdrifter-faget

Helsefagarbeider

For mer informasjon om faget klikk deg inn på knappelenken under:

Lenke til helsearbeiderfaget

Institusjonskokk

Ønsker du mer informasjon om faget finner du det via knappelenken under:

Lenke til institusjonskokk-info

Kjemi- og prosessoperatør

Mer informasjon om dette faget finner du via knappelenken under:

Lenke til prosessoperatørfaget

Produksjonsteknikk

Ønsker du mer informasjon om faget finner du det via knappelenken under:

Lenke til faget produksjonsteknikk

Renholdsoperatør

Mer informasjon om dette faget finner du via knappelenken under:

Lenke til info om renholdsoperatør

Vei- og anlegg

Ønsker du mer informasjon om faget finner du det via knappelenken under:

Lenke til vei- og anleggsfaget

Kontaktinfo faglige ledere

Nina Renathe Litland, faglig leder barne- og ungdomsarbeiderfaget
Elisabeth Orthe Karlsen, faglig leder helsefagarbeiderfaget
Pål A. Rønningen, faglig leder tekniske fag

Kontaktinformasjon HR

Ida Marie Meland Eikebrok, rådgiver

Sist endret: 08.04.2024