Meld fra til Mattilsynet ved mistanke om blåtunge

Dyreholdere og andre anmodes om straks å ta kontakt med Mattilsynet dersom de har mistanke om sykdommen blåtunge.

Dyreholdere og andre anmodes om straks å ta kontakt med Mattilsynet dersom de har mistanke om sykdommen blåtunge.

5. september 2024 ble det påvist blåtunge hos sau i Kristiansand. Dagen etter ble sykdommen også påvist i Lyngdal kommune.

Dette er første gang siden 2009 at blåtunge påvises i Norge. Den gangen ble sykdommen påvist hos storfe. Via lenken under finner du fortløpende oppdatert oversikt over påviste tilfeller av blåtunge hos sau i Norge.

Lenke: Status blåtunge i Norge

Om sykdommen

Blåtunge er en sykdom som primært rammer sau og storfe. Sykdommen kan være dødelig for sauer, men gir sjelden dødelighet hos storfe. Blåtunge kan også ramme andre drøvtyggere, som geit, alpakka og hjortedyr.

Blåtunge smitter ikke mennesker, men rammer drøvtyggere. Sykdommen smitter heller ikke direkte mellom dyr, men blir overført fra dyr til dyr med blodsugende sviknott. Sykdommen kan også smitte fra mor til avkom i fosterlivet, via sperm og via sprøytekanyler.

Restriksjoner

Alle dyrehold der det er påvist, eller mistanke om blåtunge, er båndlagt. Det betyr at det ikke kan flyttes dyr inn i eller ut av anlegget. I tillegg må alle som driver med drøvtyggere i området være forberedt på at det kan bli innført ytterligere restriksjoner, for eksempel på flytting av dyr.

Mattilsynet jobber nå med hvilke restriksjoner som vil bli innført. Ettersom det er 15 år siden denne sykdommen var i Norge sist, vil det ta litt tid før alt er klart. Mattilsynet vil så snart det er klart, og fortløpende, på sin nettside oppdatere veiledning til alle som driver med dyr i områder hvor blåtunge er påvist.

Lenke til Mattilsynets nettside

Meld fra om dyresykdom

Hvis du har mistanke om sykdommen blåtunge på dyr, eller den er påvist, skal du melde fra til Mattilsynet umiddelbart. Telefon 22 40 00 00. Gjelder også ved mistanke om, eller påvisning av, annen alvorlig smittsom dyresykdom.

Hvis du har kontaktet praktiserende veterinær, vil veterinæren melde fra til Mattilsynet.

I dyrehold med mistanke om smitte vil Mattilsynet fortløpende ta ut prøver, som sendes til analyse hos Veterinærinstituttet.

Illustrasjon med telefonnummeret til Mattilsynet

Sist endret: 12.09.2024