Nå kan du surfe fritt i sentrum

Som en av kun 58 norske kommuner tilbyr nå Lyngdal åpent «EU-nett» i hele sentrum. Torsdag 28. april blir det offisiell åpning.

Som en av kun 58 norske kommuner tilbyr nå Lyngdal åpent «EU-nett» i hele sentrum. Torsdag 28. april blir det offisiell åpning.

Rutere strategisk plassert på Lyngdal rådhus og i miljøgata sørger nå for åpen og gratis WiFi-tilkobling i praktisk talt hele Lyngdal sentrum. Også i Konsmoparken vil det i løpet av kort tid komme på plass tilsvarende åpent nettverk.

– Dette er finansiert med midler fra EU-prosjektet WiFi4EU, opplyser IT-rådgiver i Lyngdal kommune, Trond Andresen. Sammen med sin navnebror Trond Ågedal Bue i Aspit, kommunens IT-leverandør, har han håndtert søknadsprosessen og realisert dette prosjektet, som er en del av kommunens strategi for digitalisering og nærdemokrati.

– Å tilby innbyggerne og besøkende i kommunens offentlige rom enkel, sikker og lik tilgang på Internett er en del av det å bygge framtidens infrastruktur i den nye kommunen, sier kommunalsjef for Organisasjon og utvikling, Ronny Bjørnevåg.

Trond Bue, Ronny Bjørnevåg, Trond Andresen EU-nett miljøgata DSC_1441 (3).jpg
Åpent, trygt og gratis: Her har de tatt med seg både bærbar PC og mobiler ut for å teste det nye åpne EU-nettet i miljøgata. Fra venstre: Trond Ågedal Bue, Aspit, kommunalsjef Ronny Bjørnvåg og rådgiver på IT i Lyngdal kommune, Trond Andresen. Foto: Ole Åsmund Brattfjord, Lyngdal kommune

Én av 58 kommuner

Lyngdal er én av 58 norske kommuner som er blitt tilgodesett med midler fra dette EU-prosjektet. Ni av disse er kommuner på Agder. I Lister kun Lyngdal og Kvinesdal.

Budsjettet til WiFi4EU-initiativet er svimlende 120 millioner euro, og det er etablert for å støtte installasjon av toppmoderne WiFi-utstyr i sentrale deler av hele Europas samfunnsliv. Av denne potten har Lyngdal kommune mottatt rundt 300 000 kroner. Også de som skal montere disse nettverkene må ha en egen EU-godkjenning for dette. Lyngdal kommune har i WiFi4EU-prosjektet samarbeidet med Tratec, som er blitt sertifisert som «EU-montør».

Dette er Agder-kommunene som har fått midler:

  • Bykle
  • Iveland
  • Grimstad
  • Lillesand
  • Lindesnes
  • Åseral
  • Kristiansand
  • Kvinesdal
  • Lyngdal

Offisiell markering

Det nye «EU-nettet» i Lyngdal sentrum og i Konsmoparken er allerede på plass og operativt. Men en offisiell åpning må også til. Den markeringen skjer ved paviljongen i miljøgata torsdag 28. april, kl. 12. Da vil ordfører Jan Kristensen klippe «kabelen» for å markere at det trådløse «EU-nettet» i Lyngdal er blitt en realitet.

Og ifølge Trond og Trond på IT er det planer om å etablere tilsvarende nettverk også i andre deler av kommunen. Konsmoparken er allerede på gang. Et annet sted i kommunen som det helt sikkert også kommer på plass åpent nettverk er i Byremoparken.

Les om åpningen her

Sist endret: 08.04.2024