TØRN-prosjektet ble det store lyspunktet under årets strategikonferanse. Prosjektet har i løpet av kort tid gjennomført et grundig dypdykk i Hjemmetjenestens oppgavedeling, og muliggjort rekruttering av personer uten helsefagutdannelse inn i helse- og omsorgstjenesten. Det kan bidra noe til å dempe en varslet bemanningskrise.
Tirsdag 8. april var Lyngdal kommunes folkevalgte, administrasjon og tillitsvalgte samlet til den årlige strategikonferansen. Denne gangen på Kvåstunet. Konferansen handler om å synliggjøre utfordringsbildet som kommunen står overfor, men også drøfte mulighetsrommet.
Utfordringsbildet som administrasjonen presenterte var en oppsummering av det som gjennom vinteren er blitt presentert og diskutert i de politiske utvalgene. Det handler i grove trekk om å redusere kostnader, og hvordan kommunen i de nærmeste årene skal klare å omfordele ressurser fra oppvekst til omsorg. Det har lenge vært kommunisert ut at Lyngdal kommune, som de fleste andre norske kommuner, står foran en generasjonsendring. Det blir flere eldre, og færre yrkesaktive til å «bære» pensjonistene. I tillegg sier prognosene at barnekullene krymper. Det brygger med andre ord opp til en perfekt «økonomisk storm».
Må stå i upopulære valg
– Lyngdal kommune har et mulighetsrom nå. Vi har fått redusert gjelden, driften er stabil og inntektene har økt noe. I øyeblikket er vi heldigere stilt økonomisk enn mange andre kommuner. Det betyr at vi kan ta grep før en krise tvinger oss til å gjøre det. Men da må vi tørre å ta upopulære valg, og stå i det, sa kommunedirektør Kjell Olav Hæåk blant annet i sin innledning til strategikonferansen. I motsatt fall frykter han kommunen ganske snart vil knele under det samlede presset fra nasjonale ambisjoner og innbyggernes tilsynelatende stadig økende forventninger til hva kommunen skal levere av tjenester, og kvaliteten på disse.

Foto: Ole Åsmund Brattfjord, Lyngdal kommune
Han la likevel ikke skjul på at handlingsrommet begrenses av politiske føringer knyttet til skolestruktur og eiendomsskatt. Skole-nedleggelser og innføring av eiendomsskatt var derfor heller ikke blant alternativene som administrasjonen presenterte som mulige innsparingstiltak for å nå det politisk vedtatte målet om å redusere utgiftene med 10 millioner kr innen 2028. Det er dessuten en kjensgjerning at kostnadskutt ikke løser bemanningsutfordringene som kommunen allerede nå møter, og som bare vil forsterke seg i årene som kommer. Kommunen får ikke automatisk flere «varme hender» og kompetente medarbeidere med et budsjett i balanse.
TØRN-prosjektet
Presentasjonen av TØRN-prosjektet ble derfor et friskt pust av optimisme på en strategikonferanse preget av et ellers alvorstynget budskap. Prosjektet viser at det er mulig å få til ting hvis man våger å tenke litt utenfor boksen. Det er rådgiver i Helse og velferd, Elin Goderstad, som leder prosessen med TØRN-prosjektet og som presenterte det som i løpet av kort tid er blitt en suksesshistorie for Lyngdal kommune.

Foto: Ole Åsmund Brattfjord, Lyngdal kommune
Etter ett år med planlegging ble prosjektet i begynnelsen av 2025 rullet fullt ut i Hjemmetjenesten. Formålet med prosjektet var å se på oppgavedelingen i tjenesten. I denne prosessen ble flere oppgaver flyttet fra sykepleiere til helsefagarbeidere, og det ble i tillegg synliggjort flere såkalte generalistoppgaver. Altså arbeidsoppgaver som kan utføres av personer uten utdannelse innen helsefag.
– Vi har beveget oss fra en «alle gjør alt»-kultur, til i mye større grad få rett kompetanse på rett plass. På den måten spisser vi fagene. Vi avlaster både sykepleiere og helsefagarbeidere, og har fått mer motiverte og fornøyde ansatte, sa Goderstad blant annet og poengterte at det de trenger nå er flere generalister.
En svært hyggelig bieffekt av TØRN-prosjektet er en reduksjon av sykefraværet i Hjemmetjenesten på hele 60 prosent.
TØRN handler om å «snu skuta». Ikke for å seile tilbake dit den kom fra, men om å sette en ny kurs. Et vendepunkt.
Nå er TØRN-prosjektet gjennomført i Hjemmetjenesten, og Lyngdal helsehus står for tur. Deretter habiliteringstjenesten og Byremo omsorgssenter.
Spare-alternativer og vindmøller
Listen over mulige innsparingstiltak som i løpet av konferansen ble presentert av kommunedirektøren og kommunalsjefene var omfattende, med rundt femti ulike tiltak som er besluttet utredet.
– Dette er forslag og alternativer til videre politisk drøfting, poengterer kommunedirektør Kjell Olav Hæåk.
Blant de mange tiltakene som ble listet opp var redusert renholds-frekvens i kommunale bygg, privatisering av kommunale veier, vurdering av ikke lovpålagte tjenester, redusert åpningstid på SFO, feriestengte barnehager, redusert åpningstid på innbyggertorgene, omstrukturere voksenopplæringen og endre på driften av fritidsklubben. For å nevne noen av en lang liste med ulike tiltak, som hver for seg kan ha en innsparingseffekt fra 50.000 til en million kroner. Eksempelvis viste kommunalsjef for Oppvekst og kultur, Bente Ingebretsen, til at kommunen ved å kutte en del datalisenser kan spare inntil 100.000 kr. Ingebretsen alene listet opp tiltak som samlet ville ha en innsparingseffekt på drøye 6 millioner kroner, om alle skulle bli vedtatt.
Å øke inntektssiden er ikke uten videre enkelt. Høyres gruppe hadde imidlertid et forslag som de ønsker at administrasjonen skal utrede videre: Å etablere vindmølleparker i Lyngdal.
– Hver vindmølle vil genere rundt én million i inntekt for kommunen. Får vi tjue vindmøller, er det tjue millioner rett inn, sa Høyres Stein Asle Johnsen.

Foto: Ole Åsmund Brattfjord, Lyngdal kommune
Tror på Lyngdal
Ordfører Unni Nilsen Husøy rundet av årets strategikonferanse.
– Vi har utrolig mye å være stolte av i Lyngdal, og jeg som ordfører har virkelig tro på at Lyngdal kommune vil blomstre til tross for krevende tider og økonomi. Jeg opplever en positivitet og optimisme vi ikke har sett på lenge i kommunen vår. Noe som virkelig gir både ringvirkninger, trivsel og ikke minst pågangsmot. Årets strategikonferanse handlet i all hovedsak om framtidige økonomiske utfordringer, og behovet for innsparinger i årene som kommer, med fokus på hvordan vi politikere kan gjøre de rette valgene ut i fra det mulighetsrommet vi har. Administrasjonen hadde gjort et glimrende forarbeide, og til tross for et noe dystert tema på konferansen var det god stemning og aktive politikere som alle sa seg svært godt fornøyde med dagen og konferansen, oppsummerer ordfører Unni Nilsen Husøy.

Foto: Ole Åsmund Brattfjord, Lyngdal kommune
Relaterte saker
Lenke: Lyngdal og generasjonsendringen