Tilsynsgebyr for eiere og deleiere av private avløpsanlegg

Lyngdal kommune har nå sendt ut tilsynsgebyr til eiere og deleiere av private avløpsanlegg. Dette er et årsgebyr på 750 kr, og ikke en del av de ordinære kommunale eiendomsgebyrene. Her kan du lese mer om hva tilsynsarbeidet innebærer, og hvorfor dette er viktig

Lyngdal kommune har nå sendt ut tilsynsgebyr til eiere og deleiere av private avløpsanlegg. Dette er et årsgebyr på 750 kr, og ikke en del av de ordinære kommunale eiendomsgebyrene. Her kan du lese mer om hva tilsynsarbeidet innebærer, og hvorfor dette er viktig

Hvorfor tilsyn?

Kommunen gjennomfører tilsyn av flere grunner:

  • Kommunen har en lovpålagt plikt til å føre tilsyn etter forurensningsforskriften.

Lyngdal kommune har store områder med spredt bebyggelse uten tilgang til offentlig avløpsnett. Boliger og fritidsboliger med innlagt vann, men som ikke er tilknyttet offentlig avløp, må derfor ha egne godkjente avløpsanlegg med utslippstillatelse. Det er kommunens ansvar å gi slike tillatelser, og å føre tilsyn med anleggene.

  • Mange områder med private avløpsanlegg har også drikkevannsbrønner. Feil på avløpsanlegg kan medføre forurensning av drikkevannet.

Et privat avløpsanlegg som ikke fungerer som det skal, kan føre til forurensning av både grunnvann og
vassdrag. I Lyngdal finnes det et stort antall slike anlegg, og kommunen har per i dag ikke tilstrekkelig oversikt over tilstanden på mange av dem. Det er derfor satt i gang et systematisk arbeid med kontroll og tilsyn av disse anleggene.

  • Vannforskriften § 4 stiller krav om at elver, bekker og innsjøer skal ha minst god økologisk og kjemisk tilstand. For å oppnå dette må avløpsvannet renses i henhold til gjeldende krav.

Tilsynsarbeidet er en del av oppfølgingen av vannforskriften og den regionale vannforvaltningsplanen for Agder. Målet er at alle vannforekomster skal ha minst "god" vannkvalitet. Utslipp fra private avløpsanlegg er en betydelig påvirkningsfaktor på vannkvaliteten i kommunen.

Hvordan gjennomføres tilsynet?

I første omgang vil tilsynet sette søkelys på oppfølging av feil og mangler som er rapportert inn fra slamtømmefirma etter tømming og kartlegging. Enkelte anleggseiere vil derfor motta brev med pålegg om å utbedre slike forhold.

Kommunen vil også gjennomføre dokumentasjonskontroll for å verifisere at anleggene er i samsvar med gjeldende utslippstillatelse.

Om tilsynsgebyret

I henhold til forurensningsforskriften § 11-4 kan kommunen kreve gebyr for saksbehandling og tilsyn av private avløpsanlegg. Gebyret skal dekke kommunens faktiske kostnader og ikke gi overskudd.

Det er vedtatt i kommunestyret at eiere av private avløpsanlegg skal betale et årlig tilsynsgebyr. Størrelsen på gebyret fremgår av kommunens gebyrregulativ, og satsen vil kunne bli justert årlig.

Om ditt ansvar

Som eier av et privat avløpsanlegg er du ansvarlig for at anlegget ikke forurenser, og at det er i tråd med både utslippstillatelsen og gjeldende regelverk.

  • Anleggseier er ansvarlig for å kjenne til og overholde krav og vilkår som stilles i utslippstillatelse.
  • Anleggseier er ansvarlig for å kjenne til hvordan anlegget skal driftes for at anlegget skal fungere forskriftsmessig.
  • Servicefirma skal gis adgang til anlegget for nødvendig service, og anleggseier må sørge for at det alltid er god adkomst for slamtømming.
  • Anleggseier må sørge for å oppbevare relevant dokumentasjon om anlegget. Kommunen vil spørre etter dokumentasjon i forbindelse med tilsyn.

Aktuelle lenker

Lenke: Har startet tilsyn og kartlegging

Lenke: EUs rammedirektiv for vann

Lenke til vannforskriften

Lenke: Forurensningsforskriften

Lenke: Agder vannområde

Kontaktinformasjon

Har du spørsmål om tilsynsgebyret eller andre ting knyttet til privat avløpsanlegg? Slå på tråden eller send oss en epost.

Sist endret: 20.05.2025