Unngå farlig sopp – viktig informasjon til innbyggerne

Soppsesongen er i gang. Kommuneoverlegen i Lyngdal minner om at noen sopper kan være svært farlige. Flere alvorlige forgiftninger i Norge de siste årene viser hvor viktig det er å være forsiktig. Enkelte sopper kan gi varige skader på lever eller nyrer.

Soppsesongen er i gang. Kommuneoverlegen i Lyngdal minner om at noen sopper kan være svært farlige. Flere alvorlige forgiftninger i Norge de siste årene viser hvor viktig det er å være forsiktig. Enkelte sopper kan gi varige skader på lever eller nyrer.

therkelsen---kommuneoverlege-korr-img_2503.jpg
Kommuneoverlege Øystein Buerøgård Therkelsen, foto privat

– Vi ønsker å forebygge alvorlige forgiftninger. Derfor oppfordrer vi alle til å bruke de ressursene som finnes – som brosjyrer, informasjon på flere språk og soppkontroller, sier kommuneoverlege Øystein Therkelsen.

Alvorlige forgiftninger kan unngås

Giftinformasjonen melder at flere personer ble alvorlig forgiftet i etter fjorårets soppsesong. Noen fikk varige skader på lever og nyrer. I de mest alvorlige tilfellene kan pasienter trenge langvarig dialyse eller transplantasjon.

Hvem er mest utsatt?

Giftinformasjonen informere om at mange av de som blir forgiftet har utenlandsk bakgrunn. Ofte skyldes det at sopp som er spiselig i hjemlandet, kan ligne på giftige sopper i Norge.

Her finner du trygg informasjon og hjelp

  • Brosjyrer på flere språk om giftige sopper i Norge (FHI):

Lenke til Giftige sopper i Norge - FHI

  • Helsenorge.no med oversikt over symptomer og hva du skal gjøre ved forgiftning:

Lenke til Soppforgiftning? Giftinformasjonen - Helsenorge

  • Soppkontroll, både digital og fysisk, via Norges sopp- og nyttevekstforbund:

Lenke til soppkontroll.no

Kommunens oppfordring

Kommuneoverlegen ber alle som plukker sopp om å bruke soppkontrollene som finnes. Innvandrergrupper oppfordres spesielt til å bruke informasjon på eget språk og være ekstra oppmerksomme på risikoen.

– Vi ønsker at alle innbyggere skal kunne oppleve soppturer som trygge og gode. Ta deg tid til å sjekke soppfangsten, og ikke spis noe du ikke er helt sikker på, sier Øystein Therkelsen.

Sist endret: 25.08.2025