Første prosjektår hadde tilbudet «Veien til helse» 15 deltagere, hvorav 13 allerede er på vei til å få fagbrev som helsefagarbeidere. Prosjektet er en suksesshistorie som har fått nasjonal oppmerksomhet.
Prosjektet «Veien til helse» er drevet fram av Listersamarbeidet og NAV Lister. Det startet i Kvinesdal, men er nå lokalisert til Lyngdal helsehus. «Veien til helse» markedsføres som en løsning for framtiden. Ikke uten grunn.
– Er det én ting vi vet om framtiden, så er det at vi trenger folk i helsesektoren. Vi vet også at mange ukrainske flyktninger ser for seg en framtid i Norge, med en framtid i nettopp helsesektoren, sa NAV-leder i Lister, Bente Haugland, da hun blant annet presenterte prosjektet «Veien til helse» for Lyngdal formannskap torsdag 13. mars 2025.
«Veien til helse» er etablert med hjelp av prosjekt- og utviklingsmidler fra Statsforvalteren i Agder, og målet med prosjektet er å utdanne ukrainske flyktninger til å bli helsefagarbeidere. Som nevnt innledningsvis hadde prosjektet i sitt første driftsår 15 deltagere. Da Haugland møtte formannskapet 13. mars kunne hun fortelle at 13 av disse allerede er på vei til å få sine fagbrev som helsefagarbeidere.
Prosjektet har fått nasjonal oppmerksomhet, og nylig sendte KS, Kommunesektorens interesseorganisasjon, et eget filmteam til Lister for å dokumentere suksesshistorien «Veien til helse». Den filmen, som har fått tittelen «Flyktninger i jobb», kan du se via lenken under. Der møter du blant annet de ukrainske kvinnene Halyna Maliar og Hanna Ivanova, som begge er kandidater i prosjektet «Veien til helse».

Til Lyngdal formannskap kunne Bente Haugland fortelle at prosjektet «Veien til helse» kombinerer teoretisk undervisning i bransjenorsk med praktisk opplæring ute i enhetene. Prosjektet ble som nevnt startet i Kvinesdal, men er nå flyttet til Lyngdal helsehus.
Bente Hauglands orientering til formannskapet torsdag 13. mars 2025 kan du se via lenken under.
Lenke: Orientering fra NAV Lister