Friluftsperle offisielt åpent

Sandvika på Byremo er Lyngdals nye friluftsperle. Nå er den offisielt åpnet.

Sandvika på Byremo er Lyngdals nye friluftsperle. Nå er den offisielt åpnet.

Mye folk var samlet da Lyngdal kommune mandag 27. juni 2022 inviterte til offisiell åpning av nye Sandvika friområde ved Øvre Øydnavatn på Byremo.

Sandvika friområde oversiktsbilde IMG_1816.jpeg
Mange trosset været og møtte opp for å få med seg den offisielle åpningen av Sandvika friområde på Byremo.

Sentralt i denne naturidyllen er det reist en gapahuk, eller dagsturhytte om du vil, som er blitt et arkitektonisk smykke. Med torvtak og brutte linjer framstår den som en naturlig forlengelse av terrenget rundt. På avstand tilnærmet usynlig, men på kort hold et syn for øyet.

Stolt grunneier

Det var en stolt og entusiastisk grunneier Per Egil Flottorp som denne dagen ønsket velkommen til et område som for få tiår siden var en godt bevart lokalt hemmelighet.

DSC_2582 (2).jpg
En entusiastisk grunneier forteller de frammøtte om stedet Sandvika.

– For noen tiår tilbake var dette området kun tilgjengelig med båt. Over oss her var det da bare bratte fjellsiden, forteller han, og uttrykker samtidig et ønske og håp om at området skal bli det han kaller et «grønt apotek» for allmenheten. For det å ta turen ut til Sandvika er godt for både kropp og sjel.

– Her kan du  grille, bade, padle eller bare sitte og ta inn naturen. På kvelden kan du høre kattugla tute i lia bak gapahuken, og ute på vannet kan du være heldig og se fiskeørna stupe. Det er en perle dette, sier Flottorp og legger ikke skjul på gleden over resultatet av det arbeidet som nå er utført i Sandvika.

Gjenbruk

Grunneier Flottorp er selv i hyttebransjen, og var tidlig i prosessen bevisst på at gapahuken måtte få en litt annerledes og utradisjonell utforming, slik at den i størst mulig grad blir en del av landskapet rundt. Noe de har lykkes med til de grader. Også gjenbruk har ligget langt framme i bevisstheten. Flottorp forteller at vinduene er returvarer, og reisverket er gjenbruk av bygningsmaterialer. Det er gjort en solid innsats for å gjøre miljøavtrykket minst mulig.

Sandvika, eller Sandvikan som de gjerne sier lokalt, for det finnes ikke bare én strand men flere i dette området, ble første gang åpnet for allmenheten da skogsbilvegen fra Refsnes ble bygget på midten av 90-tallet. Da trengte man ikke lenger være fjellgeit for å ta seg ut til denne naturidyllen. Nå er Sandvika blitt et flott sted for allmennheten, med dagsturhytte, brygge og mulighet for å låne kajakk.

Samskaping i praksis

Sandvika friområde er realisert gjennom et samskapingsprosjekt mellom Lyngdal kommune og grunneier Per Egil Flottorp. Kommunen eier selve bygget, men leier grunnen. Grunneier på sin side har ansvaret for tilsyn og vedlikehold.

– Målet med prosjektet er å legge til rette for mer friluftsliv, økt fysisk aktivitet og gode naturopplevelser, for både innbyggere og tilreisende, sier virksomhetsleder for kultur i Lyngdal kommune, Jan Seland, som hadde ansvaret for å organisere arrangementet på åpningsdagen mandag 27. juni.

– Dette stedet håper jeg mange fra hele Lyngdal vil benytte anledningen til å besøke, sa ordfører Jan Kristensen da han besørget den offisielle åpningen av anlegget. For anledningen ikke i form av tradisjonell snorklipping, men som seg hør og bør stedets natur, fiskesnørekutting med tollekniv.

DSC_2596 (2).jpg
Ordfører Jan Kristensen kutter fiskesnøret for å markere åpningen av Sandvika friområde.

Dette var en litt regntung og grå junidag, men det la absolutt ingen demper på stemningen hos de rundt 60-tall personene som hadde tatt veien til arrangementet. Etter åpningen var det servering av grillmat og drikke, og småprat både i og utenfor gapahuken. Andre fant seg til rette på en av benkene inne i hytta, med en god bok fra naturbiblioteket inne i gapahuken.

DSC_2636 (2).jpg
Etter åpningen av gapahuken var det mange som benyttet anledningen til å søke ly for været under tak.
DSC_2565 (3).jpg
Det var god stemning på brygga etter den offisielle åpningen av gapahuken.
DSC_2621 (2).jpg
Sentrale personer i det unike samskapingsprosjektet Sandvika friområde. Fra venstre: Ordfører Jan Kristensen, kultursjef Jan Seland og grunneier Per Egil Flottorp.
Sandvika gapahuken torvtaket IMG_1817.jpeg
Et bilde som godt illustrerer hvor naturlig gapahuken faller inn i det omkringliggende terrenget. Fra avstand er den tilnærmet usynlig.

Her finner du Sandvika friområde

Fra Selandsdalsveien (4026) på Byremo tar du inn på Refsnesveien, og følger denne ca. 700 meter. Da er du framme ved parkeringsplassen. Herfra følger du grusveien ca. 1,7 kilometer, og du er i Sandvika. NB! Grusveien er bomveg, og ikke åpen for motorisert ferdsel.

Kartutsnitt Sandvika friområde.png

DSC_2623 (2).jpg
Ingen åpningsfest uten mat og drikke. (Klikk på bildene for større visning)

 

DSC_2631 (2).jpg
En fornøyd kultursjef Jan Seland feirer åpningen av Sandvika friområde med pølse.

 

DSC_2637 (2).jpg
Inne i gapahuken er det rigget til et lite naturbibliotek.

 

DSC_2647 (2).jpg
På den noe regntunge åpningsdagen var det ingen som benyttet anledningen til å bade fra stranden i Sandvika.

 

DSC_2657 (2).jpg
For de som ønsker å ta seg tur ut på Øydnavannet er det både båt og kajakker tilgjengelig for utlån i Sandvika.

Tekst og bilder: Ole Åsmund Brattfjord, Lyngdal kommune

Sist endret: 14.11.2023