Det var i alt 17 nominerte til Forbedringsprisen 2024. Vinneren ble prosjektet «Felles tjenestemodell for digitale sårtjenester», ledet av sykepleier Helene Storhei for Lyngdal kommune.
Prosjektet handler kort fortalt om å tilby sårtjenester i pasientens eget hjem eller institusjon, ved hjelp av videokonsultasjon. Denne typen digitale sårtjenester gir trygg likeverdig behandling og god oppfølging, helt uavhengig av sted.
– Det er utrolig gøy å se at det å arbeide med faget vårt gir resultater, og at arbeidet som er lagt ned i dette prosjektet blir sett, sier Helene Storhei om det å få Forbedringsprisen 2024. Til daglig jobber hun som sykepleier ved Byremo omsorgssenter. Men torsdag 21. november sto hun på scenen under pasientsikkerhetskonferansen på Gardermoen og fikk pris og anerkjennelse av både helsedirektør Bjørn Guldvog og helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre.
Unikt og framtidsrettet
– Jeg er kjempestolt over at Helene vant denne prisen. Dette er en stor anerkjennelse av hennes innsats i det digitale sårprosjektet, som har skapt et unikt og framtidsrettet samarbeid mellom sykehus og kommune, sier enhetsleder for Institusjon og hjemmetjenester i Lyngdal kommune, Anne Sanden Kvinen.
– Prosjektet har ikke bare styrket pasientsikkerheten, men det har også vist seg å være økonomisk bærekraftig. Ved å tilby behandling fra spesialisthelsetjenesten i pasientens eget hjem, reduserer vi behovet for reiser og sykehusinnleggelser. Dette gir en betydelig gevinst for pasientene, som ikke bare opplever trygghet og tilgjengelighet i sitt eget nærmiljø, men som også slipper den ekstra belastningen det er å måtte forflytte seg. Sår er smertefulle for pasientene. Samtidig sparer det ressurser for våre helsetjenester. Både menneskelige og økonomiske. Sår er dyre å behandle. For vår enhet, og for kommunen som helhet, er dette et strålende eksempel på hvordan innovasjon kan kombinere bedre kvalitet for innbyggerne med effektiv bruk av våre ressurser. Det setter standarden for framtidens helsetjenester, sier Anne Sanden Kvinen.
Omfattende samarbeid
Prosjektet «Felles tjenestemodell for digitale sårtjenester» har vært et samarbeid mellom Sykehuset Innlandet, Vestre Viken, Sørlandet sykehus (SSK), Sunnaas sykehus og 13 kommuner. Totalt har nå 56 kommuner innført digitale sårtjenester i sitt behandlingstilbud.
– Det er et glitrende eksempel på systematisk forbedring i samhandlingen mellom sykehus og kommuner, sa helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre i forbindelse med prisutdelingen.
– Det har vært utrolig gøy, lærerikt og inspirerende å delta i dette arbeidet sammen med en stor gruppe dyktige fagfolk. Jeg ble med via delprosjektet TeleSår i regi av sårsykepleier på sårpoliklinikken i Kristiansand. Der ble det jobbet med det samme, men da lokalt her på Agder, sier prisvinner Helene Storhei om prosjektet som har mønstret et omfattende samarbeid mellom kommuner, fastleger, sykehus, pasienter, brukere og pårørende.
– Vi er avhengig av denne utviklingen for at framtiden vi møter skal «gå rundt». Det å kunne bruke digitale løsninger er veldig besparende for pasientene ved at de kan motta behandling i eget hjem, i kjente trygge omgivelser og av kjent personell. Det er en belastning med lang reisevei og det å bli tatt ut av sitt vante miljø. Når vi som ansatte har digitale sårkonsultasjoner sitter vi bokstavelig talt med spesialisten i hendene. Kompetansedelingen er også enorm. Vi som jobber lokalt i kommunen får ikke bare økt kunnskap om å behandle vanskelige sår, men også økt kunnskap om å forebygge utvikling av vanskelig-helende sår, sier Storhei, som også berømmer samarbeidet med sårpoliklinikken ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Også enhetsleder Anne Sanden Kvinen får ros av prisvinneren.
– Jeg er ydmyk og takknemlig for å få lov til å være med i disse prosjektgruppene, og i den forbindelse representere Lyngdal kommune. Jeg er også takknemlig for å ha en enhetsleder i Anne som lar meg få lov til å jobbe med det jeg brenner for, sier prisvinner Helene Storhei.