Egenberedskapsuka 2023: Slik lagrer du vann

For å dekke grunnleggende behov anbefales å lagre 9 liter vann per person i husstanden. Følger du rådene i denne artikkelen kan vannet fint lagres i årevis, og fortsatt være trygt å drikke.

For å dekke grunnleggende behov anbefales å lagre 9 liter vann per person i husstanden. Følger du rådene i denne artikkelen kan vannet fint lagres i årevis, og fortsatt være trygt å drikke.

Rengjør flasker eller dunker

For å sikre best mulig holdbarhet på vannet ved lagring bør man vaske flaskene/dunkene med såpe og vann og skylle dem. Tilsett deretter to korker husholdningsklorin per 10 liter vann. La det stå i minst 30 minutter før du skyller godt.

Bruk kaldt vann

Etter rengjøringen fyller du flaskene eller dunkene helt fulle med vann fra springen. La vannet renne helt til det er kaldt, slik at du lagrer «nytt» vann. Varmt vann anbefales ikke som drikkevann, da varmt vann frigjør metaller fra rørnettet.

La vannet stå mørkt og kjølig

Vann skal helst lagres på et mørkt og kjølig sted uten direkte sollys. Sollys og høy temperatur kan langsomt bryte ned plastbeholdere slik at det blir lukt og smaksstoffer i vannet. Det kan også føre til vekst av alger.

  • Vannbeholdere skal ikke oppbevares i rom hvor bensin, plantevernmidler og andre lignende stoffer står. Årsaken er at damp fra disse kan trenge inn i plast.
  • Frost gjør at vannet fryser. Det kan ødelegge en full flaske, selv om vannkvaliteten ikke nødvendigvis blir dårligere.

Ikke alle har kjeller eller boder. I videoen som du kan se via lenken under gir interiørarkitekt Boris Miller gode tips til hvordan du kan finne plass til å lagre vann.

Lenke: Tips om vannlagring

Kan stå i årevis

Hvis vannet er tappet på godt rengjorte beholdere og vannet er av god kvalitet – som det meste av norsk drikkevann er – kan vannet stå i årevis uten at det blir farlig å drikke det. Med tiden vil stoffer fra plastbeholdere lekke ut i vannet. Det vil påvirke smaken på vannet, men vannet er ikke farlig å drikke.

Se også intervju med Line Angeloff fra Folkehelseinstituttet som forklarer hvordan du skal gå fram for å lagre drikkevann som holder seg i årevis.

Lenke: Lagre vann i årevis

For å sikre god smakskvalitet bør man bytte vannet en gang i året. Du kan også vurdere å lagre vann på glass. Sammenlignet med plastlassbeholdere er glass tettere og mindre utsatt for inntrengning av lukt. Litt rar smak eller lukt har imidlertid ikke noe å si for helsen.

Kjøp av butikkvann

Du kan også kjøpe vann og lagre det. At butikkvann har holdbarhetsdato handler mest om at produsentene kan garantere innholdet slik de fremstiller det. At vannet etter hvert kan få en emmen smak fordi flasken ikke er helt tett – og plasten kan avgi smak på vannet – betyr ikke at vannet er helseskadelig å drikke.

Via knappelenkene under kan du lese mer om egenberedskap, få råd om hvordan du kan sette sammen ditt eget beredskapslager, og du kan lese om hvordan det jobbes med beredskap i Lyngdal kommune.

Lenke: Mer om egenberedskap

Lenke: Beredskap i Lyngdal kommune

Ny sak om egenberedskap publiseres her på hjemmesiden i morgen. Temaet da er mat som du bør ha i hus i tilfelle krise.

Denne artikkelen må du gjerne dele med familie, venner og bekjente, på sosiale medier, via epost, SMS eller andre kanaler. På forhånd takk!

Husk, du er en del av Norges beredskap!

Bilde av person som tapper drikkevann i kanner
For å dekke grunnleggende behov anbefales å lagre 9 liter vann per person i husstanden. Illustrasjonsfoto: DSB

Kontaktinformasjon

Postmottak og arkivtjeneste
Lyngdal rådhus
Postboks 353, 4577 Lyngdal

Sist endret: 08.04.2024