Ønsker svar fra alle voksne innbyggere om nærmiljø, boforhold og aktiviteter

Hvordan er det å bo og leve i Lyngdal? Hva skal til for å trives enda bedre? Alle voksne innbyggere i kommunen inviteres til å svare på undersøkelsen som du finner lenke til i denne saken.

Hvordan er det å bo og leve i Lyngdal? Hva skal til for å trives enda bedre? Alle voksne innbyggere i kommunen inviteres til å svare på undersøkelsen som du finner lenke til i denne saken.

Svar på undersøkelsen her

Lenken under tar deg videre til innbyggerundersøkelsen.

Lenke: Undersøkelse Boligstrategi 2024

  • Undersøkelsen er aktiv til og med fredag 18. oktober 2024.
Kan også svare på papir

Denne innbyggerundersøkelsen er i utgangspunktet digital. Men dersom noen foretrekker å besvare undersøkelsen på papir, er også dette mulig. Papirutgaven kan hentes og leveres tilbake på følgende steder:

  • Innbyggertorg og bibliotek, Lyngdal kulturhus
  • Innbyggertorg og bibliotek på Konsmo
  • Innbyggertorg og bibliotek på Byremo
  • Resepsjonen Lyngdal helsehus
SMS-varsel om undersøkelsen
  • For å gjøre kommunens innbyggere kjent med undersøkelsen, sendes det ved 11-tiden fredag 11. oktober 2024 ut en SMS til alle kommunens innbyggere over 18 år, med informasjon om denne innbyggerundersøkelsen.
  • I meldingen legges det ved en lenke til denne informasjonsartikkelen her på kommunens hjemmeside.
  • Kommunen sender normalt ikke ut lenker i slike SMS-varsler, men har valgt å gjøre det i denne sammenhengen.
  • Lenken som kommunen sender ut er helt trygg, og undersøkelsen er anonym.
  • I SMS-meldingen ligger det også et telefonnummer som publikum kan ringe dersom de er usikre på om meldingen er «ekte», og av den grunn kvier seg for å klikke på den vedlagte lenken. Dette er til kommunens innbyggertorg, 38 33 40 00.

Om innbyggerundersøkelsen

En innbyggerundersøkelse av tilsvarende omfang om bolig og trivsel er aldri tidligere blitt gjennomført i kommunen.

– Vi ønsker å kartlegge hva innbyggerne fra 18 år er opptatt av når det gjelder bolig, nærområde, teknologi, lokalsamfunn, aktiviteter og fellesskap. Skal vi lykkes med å bli en aldersvennlig kommune, er vi avhengige av å høre innbyggernes stemmer, sier kommunalsjef for Helse og velferd i Lyngdal kommune, Ingunn Skretting.

Hun poengterer at det handler om i fellesskap å planlegge for å få det gode nærmiljøet, de riktige boligene og aktivitetene.

Bilde av rådgiver Henriette Hovland og kommunalsjef Ingunn Skretting
Innbyggerundersøkelsen som nå gjennomføres er pionerarbeid. Kommunen har aldri tidligere gjennomført en innbyggerundersøkelse av tilsvarende omfang. På bildet ses rådgiver for sosial bærekraft og folkehelse, Henriette Hovland (t.v.) og kommunalsjef for Helse og velferd, Ingunn Skretting.
Foto: Ole Åsmund Brattfjord, Foto: Lyngdal kommune

Gjennom innbyggerundersøkelsen ønsker Lyngdal kommune å få vite hva som er status nå, hva innbyggerne er opptatt av og hvilke utfordringer de kjenner på.

Spørsmålene i undersøkelsen dreier seg blant annet om hvordan du som innbygger vurderer behovet for annen type bolig enn det du har i dag, og hvor i kommunen du helst vil bo dersom det blir aktuelt å flytte. Kommunen ønsker svar på om det er utfordringer eller mangler i nærmiljøet ditt som gjør det mer krevende å bevege seg ute. Eksempelvis på grunn av mangelfull veibelysning, dårlig transporttilbud eller fysiske hindringer som trapper og bakker, for å nevne noe. Eksempler på andre spørsmål kommunen ønsker svar på er hvor langt det er til nærmeste butikk, og hvor tilfreds du som innbygger er med ditt sosiale liv og fysiske aktivitet. For å nevne noe.

Aldersvennlig samfunn

Som nevnt innledningsvis inviteres alle voksne innbyggere til å delta i undersøkelsen. Det vil si fra 18 år og oppover. Kommunen har aldri tidligere gjennomført en innbyggerundersøkelse av tilsvarende omfang.

Samtidig har kommunen heller aldri før stått overfor tilsvarende demografiske utfordringer. Den økende andelen eldre, som det har vært snakket om i mange år, er ikke lenger et framtidsscenario. Det skjer nå! Dette er snakk om en utvikling som er langsiktig og som vil vedvare. For Lyngdal kommune, og alle andre norske kommuner, innebærer dette at det i årene framover blir færre hender som skal bistå stadig flere seniorer og personer med behov for helse- og omsorgstjenester. Det kan igjen bety at kommunen i tiden framover må gjøre mindre av noe, for å kunne spisse ressursene inn mot de viktigste oppgavene.

For å navigere best mulig gjennom disse store utfordringene ønsker altså Lyngdal kommune at innbyggerne skal ha et ord med i laget. Derfor denne omfattende undersøkelsen.

– Svarene vil bli brukt i det videre arbeidet for en aldersvennlig samfunnsutvikling. Når innbyggernes stemmer høres blir det enklere for kommunen å prioritere rett, sier kommunens rådgiver for sosial bærekraft og folkehelse, Henriette Hovland, og legger til at det å svare på undersøkelsen er gjort unna på mindre enn ti minutter. Hun håper så mange som mulig avser disse minuttene for å gi kommunen mest mulig materiale å jobbe med i dette prosjektet som har fått navnet «Boligstrategi 2040». Et årstall som bare er 16 år fram i tid.

Bilde av arbeidsgruppen som jobber med «Boligstrategi 2040»
Arbeidsgruppen som jobber med «Boligstrategi 2040». Fra venstre: Jan Terje Ågedal, Ingunn Skretting, Henriette Hovland og Trine Hompland. Gøril Onarheim manglet da bildet ble tatt.
Foto: Foto: Lyngdal kommune

– Hva legges i begrepet aldersvennlig samfunn?

– Aldersvennlige boliger er gode løsninger som passer for alle, og ikke nødvendigvis særskilt tilpasset eldre. Et aldersvennlig samfunn legger til rette for at innbyggerne har og benytter muligheten til å bo i eget hjem så lenge som mulig, enten ved å tilpasse bolig eller flytte til tilpasset bolig, sier Hovland.

– Jo flere som svarer på denne undersøkelsen, jo bedre grunnlag får Lyngdal kommune til å planlegge riktige boliger, gode nærmiljø og aktiviteter. Det er målet med dette arbeidet, poengterer kommunalsjef Ingunn Skretting.

Gavekort

Alle som svarer på undersøkelsen, har muligheten for å vinne et gavekort på to billetter til Sørlandsbadet og til Lyngdal kino. Det skal deles ut til sammen 20 slike gavekort. For å være med i trekningen forutsetter det at du på slutten av undersøkelsen oppgir kontaktinformasjon.

– Undersøkelsen vil jo ikke da lenger vil være anonym, men informasjonen blir fortsatt behandlet konfidensielt. Kontaktinformasjonen skal kun brukes i forbindelse med trekningen av gavekort, og den slettes når vinnerne er trukket, presiserer Henriette Hovland.

Kontaktpersoner

For mer informasjon eller spørsmål om innbyggerundersøkelsen, kan følgende personer kontaktes per epost:

Sist endret: 15.10.2024