Verdifull jordkunnskap for framtiden kartlagt

Den gjennomførte jordkartleggingen i Lyngdal gir et unikt og detaljert bilde av kommunens jordbruksarealer. Dette kan bidra til bedre forvaltning, mer målrettet jordbruk og styrket matsikkerhet i årene som kommer.

Den gjennomførte jordkartleggingen i Lyngdal gir et unikt og detaljert bilde av kommunens jordbruksarealer. Dette kan bidra til bedre forvaltning, mer målrettet jordbruk og styrket matsikkerhet i årene som kommer.

Onsdag 2. april 2025 presenterte NIBIO (Norsk institutt for bioøkonomi) resultatene fra jordkartleggingen som i fjor ble gjennomført i Lyngdal kommune. Denne typen kartlegging gir informasjon om jordsmonn, dreneringsevne, næringsinnhold, jorddybde og hvilke vekster som egner seg på de ulike arealene. I denne artikkelen beskrives noen av resultatene. Hele presentasjonen som oppsummerer kartleggingen i Lyngdal, kan du laste ned i seksjonen «Vil du vite mer?»
 

Omfang og metode

I alt ble rundt 14 kvadratkilometer jordbruksareal i Lyngdal kartlagt. Det utgjør ca. 65 prosent av kommunens fulldyrka og overflatedyrka jord.

– Dette gir et viktig kunnskapsgrunnlag, både for bønder, for kommunen og for nasjonale myndigheter, sier Siri Svendgård-Stokke fra NIBIO, som presenterte resultatene på et informasjonsmøte i Konsmo 2. april. Det handlet om den kartlagte jordas egenskaper, og praktisk veiledning i bruk av jordkart.
 
Siri Svendgård-Stokke, NIBIO
Siri Svendgård-Stokke fra NIBIO under presentasjonen i Konsmo. Foto: Birte Usland

Bedre beslutningsgrunnlag

Resultatene fra kartleggingen danner grunnlag for bedre beslutningsgrunnlag og med det mer bærekraftig bruk av jorda. Blant annet:
  • Vurdering av jordkvalitet
  • Tilrettelegging for miljøtiltak og klimatilpasning
  • Sikring av viktige jordbruksarealer i arealplanlegging
  • Tilskuddsordninger og dreneringsbehov
Kartene viser også potensialet for dyrking av ulike vekster, som gras, korn og grønnsaker. Disse er nå tilgjengelige i kartportalen Kilden og på Gårdskart.no, og gir bonden og forvaltningen verdifull støtte til driftsplanlegging og gjødselbruk.
 

Jordsmonn-typer

Illustrasjonene under er hentet fra NIBIOs presentasjon, og viser fordelingen av jordsmonn-typer i Lyngdal kommune. De ulike jordtypene kan ha ulike kvaliteter, alt etter beliggenhet og værforhold gjennom sesongen. Det som under gitte forhold kan være en styrke, kan i andre sammenhenger være driftsmessig utfordrende. Derfor er det ingen konklusjoner i NIBIOs oppsummering, kun en inndeling i jordtyper. 
 
– De som driver jorda har lokal kunnskap om hvordan den fungerer, sier landbruksrådgiver i Lyngdal kommune, Birte Usland.
 
Illustrasjon som viser fordeling av jordsmonn-typer
 

Illustrasjon som viser fordeling av overflatejord

En del av en nasjonal innsats

Jordkartleggingen i Lyngdal er del av et nasjonalt program som skal bidra til å sikre langsiktig matsikkerhet og jordvern. Riksrevisjonen har påpekt at Norges beste matjord er i ferd med å forsvinne – ofte på grunn av nedbygging.

NIBIOs kartlegging hjelper kommunene å følge opp nye krav og målsettinger i jordvernstrategien, som nå blant annet oppfordrer til å tilbakeføre nedbygde jordarealer til landbruksformål der det er mulig.

Vil du vite mer?

Via lenkene under kan du laste ned hele presentasjonen fra møtet 2. april 2025, og infoskriv om jordkart som NIBIO sendte ut i etterkant. Som det blant annet framgår av infoskrivet, er drøye 60 prosent av Norges fulldyrka og overflatedyrka jord per april 2025 blitt jordsmonnskartlagt.
 
Selve kartleggingen ble gjort etter standardisert metode ute i felt. Informasjon om dette arbeidet ble omtalt her på hjemmesiden våren 2024. Den artikkelen finner du lenke til her:
 

Kontaktinformasjon

Birte Usland, landbruksrådgiver og prosjektleder

Sist endret: 25.04.2025