Hjerte- og lungeredning

For this information in english or other languages, choose from the language menu on the top of the page.

For this information in english or other languages, choose from the language menu on the top of the page.

Råd om hjerte- og lungeredning

Akutt hjertestans er en viktig årsak til plutselig død. Raskt igangsatt og godt utført hjerte- og lungeredning (HLR) kan doble eller tredoble overlevelsen. God HLR gir en liten, men viktig blodforsyning til hjernen og kransarteriene i hjertet.

Hjertestartere gir et strømstøt som er farlig om andre enn pasienten får strømmen gjennom kroppen. Det er viktig at ingen er i kontakt elektrisk med pasienten under strømsjokket, uansett hvilken type hjertestarter som benyttes. Skjødesløs behandling av en hjertestarter kan forårsake dødsfall hos friske.

Via knappen under finner du lenke til nettsted med oversikt over hjertestartere.

Lenke: Finn hjertestarter

Prosedyre for HLR

HJERTE- OG LUNGEREDNING TRINN FOR TRINN
  • Sjekk om personen er bevisst. Rop til og rist forsiktig i vedkommende. Hvis ingen reaksjon, tilkall oppmerksomhet og hjelp fra mennesker i nærheten.
  • Legg personen på rygg og åpne luftveiene. Se, lytt og kjenn etter pust i minimum 10 sekunder. Hvis pusten er normal, overvåk i ytterligere 1 minutt og legg personen i stabilt sideleie.
  • Ring 113 eller få noen i nærheten til å gjøre dette mens du begynner HLR.
  • Start 30 brystkompresjoner i et tempo av 100 kompresjoner pr minutt. Tempoet er høyere enn det mange naturlig antar. Kompresjonene skal være taktfaste og bestemte, og gis midt i brystkassen mellom brystene. Brystkassen skal komprimeres ca. 5 cm.
  • Gi 2 innblåsninger. Hold for nesen til offeret. Blås til du ser brystkassen heve seg. Hvert blås skal ta ca. 1 sekund.
  • Gjenta kompresjoner og innblåsninger (30:2) til medisinsk personale ankommer.

Sist endret: 19.06.2023