Museum og kulturminner

Museum-toppbilde.jpg

Om våre bygdemuseum

I Lyngdal kommune finnes det fire bygdemuseer som er vel verdt et besøk. Lengst nord finner vi Sveindal museum med en ustilling som forteller om leverkår og hverdagen for flere hundre år siden. På Konsmo ligger de to museene vegg i vegg og har ustillinger med tema fra blant annet jernbanebyggingen og barnevandrertida. I Lyngdal har vi Klokkergården bygdetun med flere historiske bygninger fra rundt år 1900. Alle stedene er åpne for publikum i somemrsesongen, men de tar også i mot besøk etter avtale.

Det Gamle Posthuset – Konsmo

Det Gamle Posthuset ligger sentralt på Konsmo. Opprinnelig var bygningen en del av en gård, og setehuset skal være oppført rundt 1750. Bygget er oppført i laftet tømmer og huset er på ca. 100 kvadratmeter. Fra 1839 ble Det Gamle Posthuset brukt som lensmannsgård.
Bygningen har tre etasjer, hvorav et rom på loftsdelen skal ha blitt brukt til arrest.

Det Gamle Posthuset brukes i dag som bygdemuseum. Utstillingen rommer blant annet møbler fra eldre tid, fotografier og en egen del som forteller om jernbanebyggingen i kommunen. 

En av historiene knyttet til Det Gamle Posthuset forteller om den landskjente mestertyven Ole Høiland, som skal ha sittet i arrest på huset. På loftet finnes en egen utstilling som illustrerer fortellingen om mannen som rømte 11 ganger fra norske fengsler.

Museet holder åpent i sommersesongen, fra midten av juni til midten av august.

Barnevandrersenteret - Konsmo

Som en forlengelse av Det Gamle Posthuset finner man en mindre husmannstove kalt Barnevandrersenteret. Bygget har tre mindre rom innredet med informasjon og fotografier av lokale barnevandrere.  Bygda er kjent for sine mange barnevandrere, og Konsmo kirke var et samlingspunkt på våren. Her møttes barn fra de små gårdene i Konsmo, Hægebostad, Eiken, Kvås og Kvinesdal. Deretter gikk de flere ifølge mot storgårdene lenger øst for å arbeide som gjetere.

Utstillingen om barnevandringene forteller om hvordan mennesker levde i Vest-Agder for 100 år siden, og hvordan de lærte å overleve.

Utstillingen er et naturlig stoppested for de som går deler av barnevandrerstien. Stien strekker seg fra helt vest til helt øst i Agder fylke. Den er merket hele veien, totalt 136 km lang og delt inn i 7 etapper som passer for dagsturer. Mer informasjon på norsk, engelsk og tysk finnes på lenkene under:

Barnevandring.no 

The Child Wanderer Path - YouTube

Museet følger åpningstidene til Det Gamle Posthuset.

Sveindal Museum – Sveindal

Museet består av et tømmerhus i T-form med inventar og er ca. 350 år gammelt. Huset og gjenstandene var en testamentarisk gave fra Anna Sveindal, til Sveindal krets.


Utstillingen består av store og små gjenstander som forteller historien om hvordan levekår og hverdagen var for flere hundre år siden. Blant objektene finnes rosemalte kister, senger og krakker. Huset inneholder et kjøkken med åre, servise og broderte tekstiler. Det finnes to stuer i første etasje, og i andre etasje har Vest-Agder Museet bidratt til utstilling med ulike redskaper. Et eget tekstilrom finnes også, med vev og rokk.
Alle tingene tilhører det opprinnelige huset og har hatt en funksjon og bruksområde da det bodde mennesker på gården. 

Museet inneholder alt fra hjemmelagde klesklyper, praktiske innretninger på vegger og tak, til mer sjeldne løsninger som ”sjimlibråk” - brukt til å gjøre saue- og geiteskinn myke. Spesielt for huset er at det allerede i 1917 ble innlagt elektrisitet. Installasjonen er i dag bevart slik at man kan se hvordan de gamle ledningene strakk seg.

Museet holder åpent i sommersesongen.

Klokkergården bygdetun – Lyngdal

Klokkergården bygdetun består av flere kulturhistoriske bygninger.

Vintland skole

fra 1896 er et eksempel på sørlandsk småskole hus. Utstillingen består av originalt inventar og møblement, samt lærebøker og protokoller.
Låven brukes som lokalhistorisk informasjonssenter og inneholder utstilling med bilder, tekst, kart og gjenstander.


Gamle Å skole

fra 1925 brukes til kurs og utstillingsvirksomhet i regi av Lyngdal husflidslag.
Vegge poståpneri fra 1932 er Norges minste posthus.


Smia

Selands smie fra 1902 er nyoppført og fungerer som en utstilling over original bruk. 

Lyngdal misjonsmuseum

viser historien om misjonsarbeidet til presteparet Gustava og Gabriel Kielland. 

Museet holder åpent søndager i skolens sommerferie, og ellers omvisning utenom åpningstid etter avtale. 

 

Barnevandrerstien1.jpgDetGamlePosthuset.jpgLåven-03022020.jpgMisjonsmuseet03022020.jpgSmia-03022020.jpgSveindal-Museum-inne.jpgVeggja-poståpneri-03022020.jpgVintland-skolehus-03022020.jpgÅ-skole-03022020.jpg

Hvor finner jeg dem?

Kontaktinfo kulturkonsulent for allmennkultur

Ingrid Lyngmo
3.etasje i Lyngdal kulturhus

Sist endret: 05.02.2020