Lokale bedrifter oppfordres til å gjøre som drosjesentralen: Bli demensvennlig virksomhet

Det er fortsatt et relativt beskjedent antall lokale bedrifter i Lyngdal som kan skilte med å være demensvennlig virksomhet. Kommunens demenskoordinator oppfordrer det lokale næringslivet til å gjøre som drosjesentralen nylig gjorde: Bli sertifisert som demensvennlig. Planlegg for tirsdag 25. februar. Da tilbys nytt kurs.

Det er fortsatt et relativt beskjedent antall lokale bedrifter i Lyngdal som kan skilte med å være demensvennlig virksomhet. Kommunens demenskoordinator oppfordrer det lokale næringslivet til å gjøre som drosjesentralen nylig gjorde: Bli sertifisert som demensvennlig. Planlegg for tirsdag 25. februar. Da tilbys nytt kurs.

Lyngdal kommune har signert avtale om å jobbe for å bli et mer demensvennlig samfunn. Det handler om å inkludere personer med demens og deres pårørende. Et slikt samfunn gjør det enklere og tryggere for personer med demens å mestre hverdagslige aktiviteter. Men dette er ikke en jobb kommunen kan gjøre alene. Skal ambisjonen om å bli et demensvennlig samfunn oppnås, må alle spille på lag. Lyngdal kommune skal bistå med opplæring og veiledning.

– Det planlegges ny fellesundervisning for næringslivet tirsdag 25. februar, sier demenskoordinator Anne Låtveit og oppfordrer det lokale næringslivet til å melde seg på hvis de har et ønske om å bli sertifisert som demensvennlig bedrift. Noe hun håper veldig mange lokale virksomheter har.

  • Kurset er gratis. Du finner lenker til påmelding lenger nede på siden.

På kurset, som varer i halvannen time, lærer deltakerne hvordan man best mulig kan møte og yte service til personer med demens. Ved gjennomført kurs får bedriften et klistremerke som viser at ansatte har kunnskap om personer med demens. Deltakerne får i tillegg et jakkemerke, en såkalt «button», for å synliggjøre at de representerer en demensvennlig bedrift eller organisasjon. Kunnskapen de tilegner seg gjennom kurset bidrar til at det blir enklere å yte god service i møte med mennesker som har demens, og med det også økt trygghet for begge parter.

– For at klistremerket skal kunne brukes er det anbefalt at minst halvparten av de fast ansatte deltar på opplæring. Det bør alltid være noen på jobb som har deltatt på kurs, sier Låtveit og legger til at kurset er aktuelt for alle typer virksomheter, både offentlige og private, store og små.

– Er det snakk om større virksomheter kan vi også få til eget opplegg med kursing på bedriften. Det er bare å ta kontakt, sier Anne Låtveit.

Nylig gjennomførte hun opplæring med drosjesentralen i Lyngdal, som dermed er føyd til på listen over sertifiserte demensvennlige virksomheter i Lyngdal kommune.

Demens drosje Anne Låtveit.jpg
Demenskoordinator Anne Låtveit kunne nylig overrekke kursbevis til Lyngdal drosjesentral. Her representert med daglig leder, Svein Erik Skår.

– Jeg tenker det bør gå litt prestisje i å komme med på denne listen, smiler demenskoordinatoren og oppfordrer lokale virksomheter til å ha demens-sertifiseringen som et av sine nyttårsforsetter. Å ha slik sertifisering på plass kan også være et konkurransefortrinn.

Så langt er disse lokale bedriftene og organisasjonen sertifisert som demensvennlige:

  • Biblioteket på Byremo
  • Demenskoret
  • Drosjesentralen på Byremo
  • Fabienne
  • Grindheim Bil & Mek verksted / Grindheim blomster
  • G. Tønnesen - optiker/urmaker
  • Hårglede - frisør på helsehuset
  • Innbyggertorg/bibliotek Alleen
  • Joker Byremo
  • Livsglede for eldre
  • Lyngdal drosjesentral AS
  • Lyngdal gull & sølv
  • Nais
  • Skoringen
  • Tannhelsesenteret på Byremo
  • Traktor AS
Bilde av drosjesjåfører med kursbevis
Et knippe nylig demens-sertifiserte drosjesjåfører i Lyngdal. Fra venstre: Terje Torgersen, Morten Nygård, daglig leder Svein Erik Skår, Jan Herbjørn Frostestad, Glenn Arvid Håland, Svein Kåre Tjomsland og Stian Aarnes.

Hjelpes ut av ensomhet

Over 100 000 mennesker i Norge har demens, og minst 60 000 av disse bor i sine egne hjem. Mange med demens opplever isolasjon og ensomhet. Dersom samfunnet hadde vært bedre tilrettelagt ville personer med demens hatt muligheter til å være mer aktive og selvhjulpne, og løftet ut av ensomhet og isolasjon.

I årene som kommer vil stadig flere få demens, og det vil bli et behov for å legge bedre til rette slik at personer med demens kan fortsette å delta i lokalmiljøet.

Nasjonalforeningen for folkehelses landsomfattende arbeid for et mer demensvennlig samfunn er at mennesker med demens skal møte forståelse, respekt og støtte fra de gruppene i befolkningen som de trenger hjelp fra.

Påmelding til kurs 25. februar 2025

  • Kurset tirsdag 25. februar varer fra kl. 18 til 19.30
  • Sted: Dagsenteret på Lyngdal helsehus (med mulighet for nettoverføring til lokale på Byremo om ønskelig)
  • Enkel bevertning

Påmelding via QR-koden eller skjemalenken under:

image8phl.png

Lenke til påmeldingsskjema

Aktuelle lenker

Lenke: Demensvennlig lokalsamfunn

Lenke: Lyngdals første demensvennlige bedrifter

Lenke: Ny demensforening stiftet

Kontaktinformasjon

Anne Låtveit, demenskoordinator
3. etasje Lyngdal rådhus (tirsdager), avdeling for forvaltning og bolig

Sist endret: 17.01.2025