Kontakt TryggEst Lyngdal på telefon 418 68 989
De fleste overgrep mot risikoutsatte voksne oppdages aldri. Derfor har vi TryggEst. Et voksenvern for alle over 18 år som trenger hjelp til å ivareta sin egen trygghet og rettssikkerhet. Dette kan være personer som har en utviklingshemming, høy alder, kronisk sykdom og psykiske utfordringer eller rusutfordringer.
Kommunene som deltar i TryggEst har egne TryggEst-team som du kan kontakte hvis du er bekymret for en risikoutsatt person. Hvert TryggEst-team består av erfarne personer med kompetanse på håndtering av vold og overgrep.
Det operative TryggEst-teamet i Lyngdal består av:
- Anja Cecilie Bauge Ødegård, leder for operativt team og sosionom
- Anne Låtveit, demenskoordinator/sykepleier
- Vibeke Stensland Birkeland, vernepleier
- Alf Raymond Bordvik, miljøvaktmester
- Geir Helge Heddeland/Marie Seland, virksomhetsleder Habilitering
Ansatte, pårørende, eller personer som selv er utsatt, må vite hvor de kan henvende seg. Derfor har alle TryggEst-kommuner ett telefonnummer for å melde bekymring, på lik linje med barnevernet.
Vårt telefonnummer er: 418 68 989
NB! Dette er ingen døgnbemannet vakttelefon. Får du ikke svar, blir du ringt opp igjen så snart noen i TryggEst-teamet har muligheten til det.
Dette er TryggEst
TryggEst er et verktøy som skal bidra til å avdekke og forhindre overgrep mot voksne mennesker som i liten eller ingen grad er i stand til å beskytte seg selv.
TryggEst er et forenklet og enhetlig system som skal senke terskelen for å melde fra om overgrep, både for utsatte selv, for privatpersoner og for ansatte i helse- og omsorgstjenester.
TryggEst skal også hjelpe fagpersoner med å håndtere situasjoner hvor det mistenkes at en risikoutsatt person er utsatt for vold eller overgrep.
Én vei inn
Et avgjørende grep i TryggEst, er at det skal være én vei inn hvis du er bekymret for at en risikoutsatt voksen utsettes for vold eller overgrep.
TryggEst skal blant annet sikre:
- at saker ikke blir oversett eller glemt
- lik behandling uavhengig av bostedskommune
- større grad av forutsigbarhet både i kommunene og hos den utsatte
- færre følgeskader som vil kreve omfattende behandling og tjenester
- bedre livskvalitet for den utsatte
- større trygghet for dem som mottar tjenester
- bedre oppfølging av den utsatte
- bedre evaluering og læring av saker
- bedre medvirkning i egen sak for den utsatte
Ulike typer vold og overgrep
- Fysisk vold er handlinger som påfører et annet menneske smerte. Handlingene kan forårsake fysisk eller psykologisk skade, død, skjevutvikling, sykdom eller tap av ferdigheter
- Psykisk vold kan være negative eller fiendtlige holdninger eller handlinger, uten bruk av fysisk makt, som kan gi den utsatte en følelse av frykt, avmakt, skyld, skam, mindreverd, fortvilelse eller en grunnleggende følelse av å ikke være ønsket og elsket
- Seksuelle overgrep er å utsette noen for seksuelle handlinger eller krenkelser mot deres vilje. Handlingene kan føre til ubehag, smerte og frykt. Seksuelle overgrep kan være vanskelig å oppdage
- Nettovergrep, eller digital vold, er trusler, trakassering, mobbing, økonomisk utnytting og seksuelle overgrep som skjer på Internett. Dette kan være straffbare handlinger.
Nettovergrep er ikke en egen form for overgrep, men en arena hvor overgrep kan foregå. Krenkende atferd på nett kan forgå på flere ulike måter. Det kan for eksempel starte med en samtale på et sosialt nettsamfunn eller på SMS, og gå fra språklig sjikane til seksuelle overgrep - Mange voksne mennesker er avhengige av hjelp for å klare seg i hverdagen. Når de ikke får den hjelpen de trenger, definerer vi dette som omsorgssvikt eller forsømmelse.
Fakta om TryggEst
- TryggEst er utviklet av Barne-, ungdoms- og likestillingsdirektoratet (Bufdir)
- Responsen tyder på at TryggEst møter et behov i kommunene
- TryggEst gir kommunene organisering, systemer, verktøy, opplæring, utdanning, kompetanseheving og et fagfellesskap for bedre å kunne utføre en lovpålagt oppgave
- Et krav for å bli en TryggEst-kommune, er opprettelse av et TryggEst-telefonnummer, en koordinator, et tverrfaglig team, og en beslutning på minimum rådmanns/kommunaldirektørnivå
- TryggEst arbeider kunnskapsbasert, og forskere følger arbeidet hele veien
- TryggEst-koordinatorene blir kurset og sertifisert i å risikovurdere bekymringsmeldinger om vold
- Alle TryggEst-kommuner er med i et felles digitalt Teams
Lovgrunnlag
Helse- og omsorgstjenesteloven § 3-3 a: «Kommunen skal ha særlig oppmerksomhet rettet mot at pasienter og brukere kan være utsatt for, eller kan stå i fare for å bli utsatt for, vold eller seksuelle overgrep. Kommunen skal legge til rette for at helse- og omsorgstjenesten blir i stand til å forebygge, avdekke og avverge vold og seksuelle overgrep».
Aktuelle lenker
Via lenkene under kan du lese mer om TryggEst og tilknyttede tema, samt laste ned informasjonsbrosjyre:
I april 2024 publiserte vi her på hjemmesiden en aktueltsak om opprettelsen av TryggEst i Lyngdal. Den kan du lese via lenken under: