«Skravlekoppen» - folkebevegelse mot ensomhet

Fra 2020 har Lyngdal vært offisiell «skravlekopp-kommune».

Fra 2020 har Lyngdal vært offisiell «skravlekopp-kommune».

Om «Skravlekoppen»

«Skravlekoppen» ble lansert i november 2018, etter initiativ fra artist Venke Knutson. At Lyngdal ble en skravlekopp-kommune var takket være et initiativ tatt av duoen Solveig Vatne (NAV) og Marianne Aarhoug Thorsen, rådgiver for barn og unge og BTI-prosjektleder i Lyngdal kommune.

Så hva er nå denne «Skravlekoppen»?

I utgangspunktet er det en grønn kopp med påskriften «Skravlekopp». Denne står sammen med de andre koppene på utvalgte kafeer og møteplasser i kommunen (se oversikt lenger nede). Om man velger å drikke av en «Skravlekopp» viser man, for de andre i lokalet, at man gjerne ønsker noen å snakke med mens man nyter sin drikke. Om man selv ønsker eller tilbyr en prat er uvesentlig. «Skravlekopp» skal være et verktøy for å komme i kontakt med andre!

Ensomhet er et stort og voksende problem over hele verden. Tall fra Folkehelseinstituttet viser at én av fem føler seg ensomme eller ønsker mer kontakt med andre mennesker. Dette gjelder både eldre, voksne, studenter og barn.

skravlekopp mottas i Oslo - utsnitt.png
Marianne Aarhoug Thorsen (t.v.) sammen med «skravlekoppene» Venke Knutson (midten) og Ingrid Leirvik. Anledningen var at Thorsen, over en (skravle)kopp med kaffe, møtte Knutson og Leirvik i Oslo tidlig i januar 2020 for å planlegge lanseringen av Lyngdal som skravlekopp-kommune. Knutson og samarbeidspartner Leirvik har siden 2018 introdusert «Skravlekopper» til flere hundre kafeer og møteplasser over det ganske land, og til flere kommuner.

Folkebevegelse mot ensomhet

«Skravlekopp»-bevegelsen sprer seg stadig utover det ganske land. «Skravlekopp» passer på kafeer, kantiner, arbeidsplasser, i frivillige lag og foreninger og alle offentlige møteplasser.

– Kall det gjerne en folkebevegelse mot ensomhet, og for inkludering, raushet og møter mellom mennesker, sier Marianne Aarhoug Thorsen.

Det trengs kanskje litt mot i kroppen for å velge akkurat den koppen. Man opplever kanskje å gjøre seg sårbar? Men tanken er ikke man skal sette seg ned med koppen og vise fram for verden at man er ensom. Det er heller motsatt. At den som tilbyr en prat skal kunne vise det. Et signal om at man er tilgjengelig.

Det som er hele greia med «Skravlekoppen» er at den er aller best når den deles med andre!

DSC_4964 Marianne Salvesen Solveig Vatne Bente Hagen Skravlekoppen.jpg
Bente Hagen (t.h.) på Harry bakeri & kaffebar i Alleen var blant de første i Lyngdal til å få «Skravlekopper» på plass i kafeen sin. Her sammen med Marianne Aarhoug Thorsen og Solveig Vatne (midten) som sammen har tatt initiativet til å gjøre Lyngdal til en «Skravlekopp»-kommune. Foto: Ole Åsmund Brattfjord, Lyngdal kommune

«Skravlekopp»-lenker

Du kan lese og høre mer om «Skravlekoppen» via knappelenkene under.

Lenke: Dette er «Skravlekoppen»

Lenke: Venke Knutson om Skravlekoppen

Lenke: En kaffekopp mot ensomhet

Lenke: Bli en digital skravlekopp

Lenke: Innvier egen skravlebenk

Lenke: Ordføreren vil møte skravlekopper

Her finner du «Skravlekoppen» i Lyngdal

Skravlekopp-oversikt.png

Kontaktperson «Skravlekoppen» region vest

Marianne Aarhoug Thorsen, rådgiver

Sist endret: 20.06.2023